Huntington és a terrorizmus

Ma délután egyesületünk vendégeként a Hegedűs László Helyőrségi Klubban Kató Sándor pv. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes igazgatója tartott előadást a XXI. század kihívásairól, kockázatairól, ezen belül megyénk veszélyforrásairól.

Kato_Sandor_eloadasa.jpgMegtudtuk, hogy a megye területének 60%-a árvízzel veszélyeztetett terület, Szentes és Csongrád környékét földrengés szempontjából tartják nyilván. Ez persze nem jelenti azt, hogy ténylegesen lesz is. A civilizációs veszélyforrások, az egyes veszélyes anyagok csak akkor okoznak számukra munkát, ha emberi gondatlanság idéz elő katasztrófát. Az ilyen anyagokkal foglalkozó cégeket ugyanis nagyon szigorú előírások kötik. Veszélyhelyzeti felderítő csoportjuk tíz perc alatt "hadra fogható" – mondta, de akad is munkájuk. Most éppen a Szegeden elhullott galambokat vizsgálják.

A XXI. század kockázatai öt nagy csoportba sorolhatók,- mondta a szakember. A nukleáris fegyverek ellenőrzés nélküli elterjedését az Atomsorompó egyezmény próbálja megakadályozni. A Szovjetunió szétesésével pl. Ukrajna jelentős fegyverarzenál birtokában maradt. A demokratikus változásokkal megindult az egyes technikák csempészete, és a szovjet tudósok ún. agyelszívása a Közel-Kelet államaiba.
A második terület a létfontosságú energiaforrások. Az USA a világ energiafelhasználásának 25%-át egyedül fogyasztja el. Az energiafüggőség azt is jelenti, hogy hiába fogalmazódik meg az új energiaforrások iránti igény, a gazdasági érdek azt háttérbe szorítja.
A harmadik csoport a gazdasági erőforrások csökkenése. A Föld elsivatagosodása folyamatos. Kató Sándor megdöbbentő adatokat mondott: A világ földterületének mindössze 26%-a termékeny, s ez is egyre fogyatkozik. A népességrobbanás következtében 2 milliárd ember él egészséges ivóvíz nélkül. Az ökológiai problémák a migráció fokozódásával járnak. Az embertömeg célpontja pedig pl. Európa lesz.
Az ökológiai problémák részletezése után szólt a terrorizmusról, a megfélemlítés és pánik 1780-as évek óta ismert jelenségéről. A terrorizmus mögött hatalmas mennyiségű pénz áll, létfontosságú eszköze a nyilvánosság. Különféle tényezők, pl. a vallás, a politika képes mozgatni. Egyik eszközét, az atomaknát egyetlen ember is képes működésbe hozni, azzal helyet változtatni.

erdeklodok_csoportja.jpg

Huntington professzor vizsgálta hosszasan a terrorizmus sajátosságait, hallottuk. Kína növekedése, a muzulmán, iszlám népek előretörése, a kábítószer és fegyverkereskedelem könnyen az okok közé kerülhet. Az alattomos, szövevényes "kórral" szemben a nemzetek összefogása lehet csak eredményes, mondotta végezetül azzal, hogy magáról a témáról órákon át lehetne még sok érdekeset mondani.   

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.