Szentes első adventi gyertyája fényére várva

  • Az advent a csend, a türelem, a várakozás, az egymásra való odafigyelés időszaka. Hagyományosan Szentesen az egyházak képviselőivel együtt gyújtjuk meg az adventi gyertyákat – köszöntötte a Kossuth téren összegyűlt kisebb közösséget Szabó Zoltán Ferenc polgármester november 29-én délután, figyelmeztetve mindenkit a távolságtartás szabályaira.

Azután az első adventi vasárnapon Veres-Ravai Réka a Szentesi Evangélikus Egyházközség lelkésze szólt a jelenlévőkhöz a 130. zsoltár 6. versét választva:

 „Lelkem várja az urat, jobban, mint az őrök a reggelt…” Az ünnep azé, aki várja – Szabó T. Anna versének címe ez. Ez a mondat a maga egyszerűségében nagyszerűen mutatja meg az Advent lényegét. Ma tehát, az első vasárnapon elkezdődik az ünnepvárás. Advent szavunk egy latin kifejezésből ered, Adventus domini, az úr eljövetele.

Ez az időszak arról szól tehát, hogy érkezik az Úr Jézus Krisztus. Majd a várakozás végén, az ünnepen, amit mi Karácsonynak nevezünk, megtestesül az Isten, emberré lesz. Ami még ennél is csodálatosabb, olyanná lesz, mint, amilyenek mi vagyunk – mondta.

-Erre vártak, amikor először megszületett, és erre várunk mi most, sok-sok évvel később. Mi már tudjuk, hogy megszületett. Emberré lett, élt, aztán szenvedett, és meghalt érettünk. De dicsőségesen feltámadott. Ajándékul hozta el a megváltásunkat, lelkünk megtisztulását, a békét és örömöt. Ha várjuk őt olyan erősen, mint az őrök a reggelt, akkor számunkra is elhozza ezeket az ajándékokat. Ezzel az örömhírrel induljunk el 2020 adventjébe. Várjuk a békét hozó Urat olyan reménnyel, mint egy kisgyermek, aki az ablakból várja az angyalt… Majd Szabó T. Anna teljes versével szólva, a várók nem várnak hiába… Lelkész asszony és Polgármester úr meggyújtották az első gyertyát.

Szentes ünnepi fényei november 27-én délután gyúltak fel. December 6-án dr. Gruber László plébános, 13-án Gilicze Andrásné református lelkipásztor, 20-án Fehér Csaba református lelkipásztor közreműködésével gyúlnak fel az újabb gyertyák a Kossuth téren, minden vasárnapon 17 órakor.

Az Adventi koszorú nagyszerű összefogás eredményeként jött létre, hiszen a város, intézmények (a Hódmezővásárhelyi SZC Zsoldos Ferenc Technikum, a Hódmezővásárhelyi SZC Pollák Antal Technikum) és helyi cégek (Piramis Áruházak, Váczi Vill) közös munkájának gyümölcse. A folyamat azóta sem állt meg; minden évben másik szentesi virágbolt díszíti fel, s teszi ezt önzetlenül. Az idei év ebben is különleges, ugyanis a Hungerit fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából vállalta ezt a nemes feladatot.

Fotók: D.T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.