Szentes Városért Emlékéremben részesültek

Az október 23. ünnepség keretében került sor a Szentes Városért Emlékérmek átadására is. Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott 2020-ban Dömsödi Imre részére Szentes város gasztronómiája és vendéglátása érdekében végzett több mint 40 éves tevékenységéért, a gasztro-hagyományok ápolásáért.

A Szentesi SÉF Kft. tulajdonosa lokálpatriótaként több mint 40 éve képviseli Szentesen a gasztronómiát, fontos feladatának tartja a helyi szentesi gasztro-hagyományok ápolását. Több alkalommal képviselte Szentest szakmai utakon, prezentációkban, műsorokban.
A vásárhelyi Corvinus István Vendéglátóipari Szakközépiskolában folytatott tanulmányok alatt gyakorlati idejét a Petőfi Szállóban töltötte, majd szorgalmát látva még tanulóévei alatt állást ajánlott fel neki Andrikó Ferenc. A Petőfi Szállóban 1978-ig dolgozott, ahol főszakács-helyettes volt. Katonai szolgálatát követően a Barnevál konyhájára került, mint konyhafőnök. 1992-ben vállalkozást alapított, a Szentesi SÉF Bt-t, mely a mai napig működő és fejlődő családi vállalkozás és 27 éve ad állandó munkát 25-30 alkalmazottnak. A 2000-es években megnyílt a Páterház Panzió és Étterem. A cég saját maga képezte szakácsait, cukrászait, felszolgálóit. A több mint 20 év alatt több száz tanuló került ki kezeik közül. A szakma kimagasló oktatását számos megyei és országos kitüntetés is bizonyítja. A Vendéglátóipari Kamara elnökségi tagjaként fontos feladatának tartja a szentesi ízek és helyi gasztronómiai hagyományok ápolását.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz az Együtt könnyebb Klub
részére a daganatos betegségekben szenvedők részére nyújtott, a betegség feldolgozásában, egymás elfogadásában, bátorításában és segítségében több mint 28 éve kifejtett önzetlen tevékenységéért. A Klub tagjai, mint egy nagy család úgy segítik egymást.
1992.május 12-én alakult a klub, a Rákbetegek Országos Szövetségének a kezdeményezésére id. Kispál Mihály főorvos és dr. Szekeres Veronika közreműködésével. A klub tagjai vágynak arra, hogy meggyógyuljanak, akarnak és tesznek is érte.
A csoportmunka középpontjában a betegség feldolgozása, egymás elfogadása, bátorítása és a bajban egymás segítése áll. Ezek kapaszkodót nyújthatnak a sorstársaknak életük legnehezebb szakaszán. A klubélet kiválóan alkalmas arra, hogy kinyilvánítsák egymás iránti szeretetüket. Az ilyen közösségekben az együttérzés, a szolidaritás és a példaadás gyógyító ereje érvényesül. A sok tartalmas, élményekben gazdag együttlét, a figyelem, mind erősíti a csoportban az összetartozás, a biztonság érzetét.
Foglalkozásaikon teadélutánokat tartanak és beszélgetnek. Virágcsokorral ünneplik a tárgyhavi névnaposokat és születésnaposokat. Nem feledkeznek meg a farsangról, a nők napjáról, az anyák napjáról és más nagyobb ünnepeinkről sem.
A klub tagjai nincsenek könnyű helyzetben, de a lehetőségekből kihozzák a legjobbat, amit lehet.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz Kárpáti Lajos részére a nevelés, az oktatás és a művelődés terültén hosszú időn keresztül végzett tevékenységért, valamint a Szentesi Gyors hangos hírportálon keresztül történő naprakész információnyújtásért.

Szentesen a Damjanich János Általános Iskolában földrajz-népművelés szakon kezdte munkáját. Szakmai felkészültsége, emberi tulajdonságai nagymértékben hozzájárultak, hogy az iskola igazgatójává válasszák. Következetes és kitartó munkájának köszönhetően az iskola a hékédi városrész kulturális központjává vált. A gyerekek alkotásaikkal számos kiállításon szerepeltek. 1992-től az iskola bezárásáig évente megrendezték a nagy sikerű DAMÓ napot, ahol az egész város és kistérség gyerekei találtak tartalmas szórakozási lehetőséget, kézműves foglalkozástól a labdarúgó kupán át a technikai bemutatókig, számos lehetőség várta a látogatókat.
Kárpáti Lajos 2011-ig a Rádió Szentes szerkesztő riportere volt. Nyugdíjazását követően létrehozta a Szentesi Gyors hangos hírújságot. Városunk sokszínű életéről ad tudósításokat a hírújság, riportokat, a programok ismertetésén túl azok megvalósulásáról is beszámol a sporttól kiindulva a művészeteken át a szabadidős programokig. A helyi közélet, kulturális és sportértékek bemutatására nagy igény mutatkozik a város lakói részéről.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz dr. Kovács Gyula részére a 40 éves gyógyítás területén végzett elkötelezettségéért, a társadalom és a sport iránti szakmai munkájáért.

Iskolai tanulmányait követően került Szentesre, és immár 40 éve látja el a betegeket, akiknek tiszteletét, szeretetét és megbecsülését is sikerült kivívnia. Gyógyító tevékenységét kezdetben szülész-nőgyógyászként kezdte, majd háziorvosként folytatta. 1986-ban köztársasági ösztöndíjasként hónapokig Londonban is dolgozott. Kiemelkedő háziorvosi praktizálásának elismeréseként 2014-ben „Magyarország címzetes főorvosa „kitüntetésben részesült. A szentesiek nem csak a rendelőből, hanem az uszoda világából is jól ismerik, mivel 2000 óta a Szentesi Vízilabda Klub orvosi teendőit is ellátja. Kb. 6000 mérkőzésen volt jelen. Ezen munkakörében is kivívta a sportolók tiszteletét, megbecsülését hiszen a mindig segítőkész és lelkiismeretes hozzáállásával bizonyította, hogy milyen nagyszerű ember.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz Paulovics Tamás részére a több mint két évtizedes úszóedzői és nevelői tevékenységéért, valamint a kultúra területén kifejtett munkásságáért.

Paulovics Tamás 1981-től foglakozott úszásoktatással, kezdetben Tiszaföldváron, majd 1995. szeptemberétől Szentesen. Legalább négyezer szentesi nagycsoportos óvodással szerette meg hajnalonként a vizet. Délutánonként pedig a helyi úszóklub edzéseit vezette, melynek előbb elnökhelyettese, majd elnöke lett.

Megálmodta és létrehozta a régió egyik legnépszerűbb versenysorozatát, amit eddig már 23 alkalommal rendeztek meg az „Óvodától az Olimpiáig” néven. A MÚSZ Elnöksége 2018-ban „MÚSZ Centenárium díjat adományozott részére.
Paulovics Tamás edzői munkásságán túl a 2005-ben létrejött Krúdy Gyula Baráti Kör alapító tagja, aki Szentes Városi Könyvtárral közösen több ízben rendezte meg az Amatőr Versírók és Versmondók Országos Találkozóját. Mindezek mellett ő maga is kiváló versmondó és versíró, aki számtalan egyházi és városi rendezvényen gazdagította a közösség ünnepét. Több internetes honlapon jelentek és jelennek meg versei, és két önálló kötetet is magáénak mondhat.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz a Szentesi Művelődési Ház Kézimunka Szakköre részére a 40 éves népi díszítőművészi értékek megőrzéséért, mellyel Szentes város hírnevét öregbítik.
A Szakkör tagjai sokszínű alkotásaikat igyekeznek minél több alkalommal és helyen bemutatni az érdeklődőknek, ezzel örömet, esztétikai élményt kínálva.
A Kézműves Szakkör a Szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház 1980-ban történt átadásának évében, 40 éve alakult meg. A Szakkör célja 40 év alatt nem változott, az elődök díszítő értékeinek megőrzése. Az 1990. utáni változásokat követően a kultúrára egyre kevesebb támogatás jut, így nehezebbé vált munkájuk, kevesebb támogatási lehetőséggel, öntevékenyen működnek. Ennek ellenére a kis közösség tagjai, Szemerédi Endréné vezetésével, színes közösségi életet alakítottak ki és évről évre fejlesztik tudásukat. A szakkör a kismesterek sokaságát tudhatja sorai között, ez egy jól működő baráti kör a város hagyománytisztelő, szépérzékű lakói örömére.
Az alkotók közös stílusokban, tematikusan készült munkákkal a mai napig rendszeres kiállítók a városban, meghívás alapján bemutatkoztak az évek során több környező városban (Hódmezővásárhely, Nagymágocs, Algyő, Derekegyház) és a szerbiai, de még a spanyol testvérvárosokban is kiállításaikkal.
A Kézműves Szakkör Szentesen – széleskörű kapcsolatrendszerét felhasználva – népszerűsíti a népi díszítőművészet értékeit.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz a Szentesi Vízmű MNK Győztes Felnőtt 1980-as Vízilabda Csapatarészére az 1980-ban (40 éve) a Magyar Népköztársasági Kupán elért kupagyőzelemért, Szentes város hírnevének öregbítéséért.

Ez az esemény volt az 1934 óta íródó szentesi férfi vízilabda történetének legnagyobb sikere.
A kupagyőztes csapat tagjai: Kozák János szakosztályvezető, dr. Tóth Gyula mesteredző, Kiss Ottó technikai vezető, Pengő László csapatkapitány, Dömsödi József, Faludi Csaba, Fülöp Tibor, Horváth György, Juhász István, Kádár József, Komlósi János, Kucsera Gábor, Kurucz Márton, Mezei József, Soós László, Szénászky János, Vass Sándor.
A csapat legnagyobb sikerét 1980-ban érte el, amikor megnyerte a Magyar Kupát. A következő évben a nemzetközi porondon is megállta a helyét Szentes város vízilabda csapata, bejutottak a Kupagyőztesek Európa Kupájának döntőjébe, a spliti döntő részesei voltak. E példátlan győzelemhez kellett a szentesi szurkolók buzdítása is, akiknek életre szóló élményt jelentettek a csapat mérkőzései.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz a Temesvár ’89 Szentesi Segítségnyújtói részére a példaértékű segítségnyújtásukért.

A csapat tagjai példaértékű emberbaráti segítségnyújtásukról váltak ismertté. 1989. december végén a szomszédos romániai Temesvárról indult a forradalom. A helyi harcok során rendkívül sokan súlyosan sérültek. A tudósításokat látva Szentesen egy széleskörű összefogás következtében a lakosság körében segélyakció bontakozott ki. A segélyakció szervezői a helyi Vöröskereszt, valamint az Erdélyi Kör Civil Egyesületek voltak. A segélyszállítmány határon túli átjuttatásához több magánember önkéntesen csatlakozott. A példaértékű tettük alapján a forradalom 30. éves évfordulója kapcsán nagyszabású kiállításra került sor a helyi múzeumban és áldozatkészségük elismerése köszönete képpen Szentes Város Képviselő-testülete „Szentes Városért” elismerésben részesíti őket. A segítségnyújtók többek között: Ludányi István, Gila István, Gilicze András, Halmai János, Halmai István, Marton György, Szobota László, Szirbik Imre, Dr. Nagy István, n.Dr. Bartha László, n.Labádi Lajos, n.Dr. Csipes Ferenc, Fajkusz Ferenc és még sokan mások, akik neve az emlékezet útvesztőjében elveszett.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz Dr. Demeter Attilának Szentes város volt alpolgármesterének, aki e tisztségét 2014-2019 között töltötte be, továbbá 1998-2019 közötti 21 éves önkormányzati képviselői, és a Jogi Bizottság munkájában végzett tevékenysége elismeréseként.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz Sipos Antalnak a 2006-2019 között végzett 13 éves képviselői és bizottsági tevékenysége elismeréseként.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományoz Tulipán Editnek a 2007-2019 között végzett 12 éves képviselői és bizottsági tevékenysége elismeréseként.

Fotók: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.