A nap, amely az emlékezésé…

Mindenszentek napja III. Gergely pápa nevéhez fűződik, de IV. Gergely pápa ideje alatt vált hivatalos ünneppé, s azóta minden november elsején virágokkal, mécsesekkel látogatjuk meg elhunyt szeretteink sírját a temetőben. A másnapi halottak napja a bencés rend által bevezetett ünnepnap a 14. század elejétől. A mára már nálunk is egyre ismertebbé váló halloween október 31-én az angolszászok emléknapja.

Utóbbi a vidám emlékezésé, míg az előző kettő a mély, befelé forduló, szeretetfényt kisugárzó megemlékezés. A szeretet fényét, a világosságot a gyertyák, mécsesek fénye jelenti. Már az ókori fejlett társadalmakban elterjedt hagyomány volt virágot vinni az elhunytak sírjára. Az ókori görögök fonták az első temetkezési koszorúkat örökzöldekből, virágokból. Elnevezése sztephanosz, latinul corona. A koszorú a halhatatlanságba vetett hit jelképe, hiszen a kör végtelen. A temetkezési hagyomány kiemelt virága a liliom, a tisztaság, ártatlanság szimbóluma.

Kísérje áldás és hála az idei emlékezésünket. A képi illusztrációk az Ági Virágüzlet Szentes, Rákóczi F. u. 16. kínálatából adnak ízelítőt. A leírtak forrását a Wikipédiában és a Magyar Katolikus Lexikonban találtuk.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.