Újabb magyar kézműves remekek

Összesen négy Kézműves Remek díj jutott idén Csongrád-Csanád megyébe. A hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész, a Szeged-Tápéról pályázó Telekné Tóth Ilona, a csanádpalotai Nagy Péter kötélgyártó kisiparos és a szegedi Szutor Gabriella tervezőgrafikus pályamunkája kapta meg az elismerést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kiírására 101 pályázat érkezett 2020-ban, ezek közül 38 érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek címet.

Csongrád-Csanád megyéből két önkéntes kamarai tagunkat díjazták sorozatban már másodszor: a hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész habán kék vacsorázó készlete, valamint a Szeged-tápéi Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész tápai szatyra részesült elismerésben. Mellettük még két megyei pályázó Nagy Péter kötélgyártó kisiparos kender kötele, továbbá Tóthné Szutor Gabriella tervezőgrafikus batikolt hímestojások kartondobozban című pályamunkája érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek elismerő címet.

Az MKIK 2002-ben indította útjára a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és a termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A koronavírus-járvány miatt idén először nem tartott díjátadó ünnepséget a pályázatot kiíró Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A Magyar Kézműves Remek címet elnyerő Csongrád-Csanád megyei pályázók díjait a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy későbbi ünnepségen adja majd át.

Martonosi János

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.