Szervezetté válik a lakosság által elhasznált étolaj, zsír begyűjtése

Október 6-án sajtótájékoztatót tartott Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Cserháti László, a Biotrans Kft. ügyvezetője arról, hogy városi szinten a jövőben hogyan fogják begyűjteni a lakosság által elhasznált étkezési olajat, étkezési zsírt.

Szabó Zoltán Ferenc arról beszélt, hogy fontos cél minél kevésbé terhelni a környezetet. Ennek a célnak van alárendelve a szennyvíztisztító rekultivációs rendszere, és ezt követeli meg a klímaváltozás mindennapjainkban. Nem tömítheti el semmi a csatornahálózatot, hogy az a villámesőzésekkel meg tudjon birkózni. A káros környezeti hatások kiküszöbölése egyre több ráfordítást igényel a várostól, fontos ezért minden környezetkímélő megoldás, amellyel jelentős forrásokat lehet megtakarítani.

Az elkövetkező 1 hónapon belül a város – választókerületenkénti – 10 pontján az elhasznált zsiradékok, olajok elhelyezésére szolgáló edényeket fognak elhelyezni. Kiemelt elhelyezési pont lesz pl. a körzet egy-egy óvodája, s ezzel a gyerekek környezettudatos neveléséhez is segítséget nyújtanak. A szülők befőttesüvegbe vagy műanyagflakonba gyűjtve magukkal vihetik a fáradt étolaj vagy zsír készletüket is. De a környékben lakók szintén leadhatják itt ezeket a feleslegessé vált termékeket, s így ráadásul még támogatják is az óvodát, az óvodába járó gyerekeket. A begyűjtő cég ugyanis az összegyűlt étolaj, zsírmennyiség után literenként 25 Ft-ot ad vissza az önkormányzatnak – tájékoztatott a polgármester.

A cég ügyvezetője, Cserháti László szólt arról, hogy a gyűjtőedény tartalmát kiválogatják, megszűrik, és a számukra visszamaradt hasznos anyagokból bioetanolt állítanak elő. Előbb a gyűjtőhely jelzésére történik a begyűjtés, majd később kialakul, hogyan illeszkedik Szentes az országos gyűjtési rendszerbe. Elmondta, hogy a projekt a Dunakanyar-Börzsöny környékén már nagyon jól működik, és folyamatosan az egész ország területére kiterjesztik.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.