Megél nálunk a bolgár óriásparadicsom

Bugyáné Számel Éva kertjében.

Szentes Város Önkormányzata immár több mint 1 éve ápol baráti kapcsolatot a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzattal. Ennek a barátságnak fontos állomása volt tavaly ősszel a Bolgárkertészek szobrának felavatása a Baross utcában. Az ünnepségen a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is jelen voltak.

Dömsödi Teréz terméséből.

A március 8-án rendezett II. Virágkiállítás és Vásár keretében a két önkormányzat együttműködésének köszönhetően bolgár óriás (Góliát) paradicsom és más paradicsomfajták magját osztották szét a rendezvény látogatói között. Szentes Város Önkormányzata versenyt hirdetett, és folyamatosan várta a termésekről készült fotókat. Az október elsejei eredményhirdetésen 10 ezer forintos vásárlási utalványokkal jutalmazta mindazoknak a munkáját, akik eredményesen gazdálkodtak a magokkal és sikerült a paradicsomokat felnevelni, azok termést is hoztak. S persze erről a tényről be is számoltak a felhívásnak megfelelően.

Füsti-Molnár Lajos paradicsomtövei vödörben fejlődtek, ilyen termést hozva. Fantasztikus.

Az ajándékutalványokat kapták: Vígh Magdolna, Dömsödi Teréz, Vass István, Kőhalminé Forrai Julianna, Bugyáné Számel Éva, Füsti-Molnár Lajos.

Jómagam hat tő Góliát bolgár óriásparadicsommal kezdtem a nyarat. A saját nevelésű palántákat május legvégén sikerült kiültetni, ám a változékony, hol nagyon száraz, hol nagyon esős időszakban nem fejlődtek a várakozásaimnak megfelelően a tövek.

Kőhalminé Forrai Julianna kertjéből.

A meglepő fordulat augusztusban és szeptemberben következett, amikor hirtelen, látványos termésnövekedés következett be, amit az érési folyamat is gyorsan követett. Sajnos a kártevő és a betegség is megmutatkozott. Ezzel nem törődve, teljesen bio módon nőnek a paradicsomok, s ahogy a többieknek is, a legnagyobb fél kiló körüli lett. Egészen pontosan 54,6 deka. Egy tő terméshozama 20 és 30 darab körüli, darabonként átlagosan 15-50 deka közöttiek.

Vass István kertjében.

A paradicsom magassága, ameddig engedjük, 2 méter fölötti is lehet. Térigénye jelentős, legalább 2 négyzetméter. Rendszeresen kaccsolni kell, érdemes a levélzetét gyéríteni, hogy minél több fény érje a termést. Vízigénye magas. Érdemes a tövét feltölteni, azaz bolgárosan, bakhátba ültetni, és köré a vizet megtartó mélyedést kialakítani. Biztosítsunk számára tápanyagokban gazdag talajt és napfényes helyre ültessük. Ha nagyon erős tűző napon van, érdemes raschel-hálóval enyhíteni az erős sugárzást.

Dömsödi Teréz

Vígh Magdolna paradicsomjai.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.