Tóth József Színház és Vigadó – Még nincs dátuma az első előadásnak

Szeptember 22. délutánjára társadalmi egyeztetést szervezett Szentes Város Polgármestere a készülő Tóth József Színház és Vigadó hasznosításáról a Megyeháza udvarán. A program három részből állt, előbb Szirbik Imre ny. polgármester elevenítette fel a felújítás kezdeti körülményeit, majd a kivitelező Integrál ZRt. vezérigazgatója, Bődi Péter számolt be a munkálatok jelenlegi állásáról. Ezután az előzetes regisztrációnak megfelelően, három csoportban jártuk be az épületrészeket. Majd már az esti órákban, fórummal folytatódott a találkozó a Megyeháza udvarán.

Szirbik Imre szólt arról, hogy a pályája kezdetőtől megvalósult valamennyi beruházásra büszke, elevenen él azonban benne az a 1994-től folytatott küzdelem, amelyet dr. Stern Sándor ügyvéddel, vállvetve végeztek az épület tulajdonjogának visszaszerzése érdekében, hiszen a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat privatizációja az egész épületre kiterjedt. A „félresikerült kalandok” tanulsága az volt, hogy belássa a testület, nincs elegendő pénze az épület felújításához. Úgy fogalmazott, hogy az utóbbi évtized döntéseiben visszatükröződött az a szentesi szellemiség, ami a város számára az 1836-os örökváltság idején is a pozitív változások igazi gyökerét jelentette, azaz akkor megszabadulni az úrbéri terhektől, ma pedig bátran nyitni az uniós forrásokat hozó pályázatok felé. S talán, most már, a Norvég Alap mintegy 320 milliós támogatása, a TOP pályázat 1.1 milliárdos forrása és a Magyar Kormánytól kapott 700 milliós segítség után megvalósulhat az álma, és a befogadó színházban ott lesznek a társszínházak legjobb előadásai, a nézőtéren pedig helyet foglal majd a környező régió színházszerető közönsége. A mozi példáját hozta, ami így működik. Szentesnek sikerül a színháza által mágnessé válni a kultúrában – mondta.

Szebeni Zoltán, a színház vezetője megerősítette, kitérve arra a vitára, ami ma a szakmát és a színházszerető közönséget megosztja, a színház tervezése, építkezése nem teszi alkalmassá a jelenlegi formájában a létesítményt egy társulat működésére. Hiányzik a jelmez és kellékraktár, a megfelelő öltözők. Azonban az elkövetkező évek tapasztalataival, ezek a beruházások is létrehozhatók lesznek, s ha akkor igény mutatkozik erre, a saját színtársulat is életre hívható.  

Bődi Péter vezérigazgató, a kivitelező képviseletében kitért arra, hogy számos különleges meglepetéssel találkoztak a bontások során, amelyek az eredeti tervek módosítását tették szükségessé. Azonban mindez az ilyen régi épületek korhű felújítása során életszerű. A végleges befejezés dátumát még nem jelölte meg. Az általuk végzett munkák a számítások szerint novemberben zárulhatnak. A színháztechnológusok is végeznek várhatóan december végével. Felhívta a figyelmet a szecessziós épületekre jellemző épületszobrászati különleges megoldások alkalmazására, amelyeket jobban szemügyre vehet a közönség az épület bejárása során. Készülnek a belső tér álmennyezetei, a burkolások, s ahol lehetséges, már a festés.

Az esti fórumon Szabó Zoltán Ferenc polgármester ismertette az internetes kérdőív eddig beérkezett eredményeit, amelyre az elmúlt néhány nap alatt 331 válasz érkezett. A kérdőívet még 1 hónapon keresztül lehet kitölteni a https://forms.gle/hYYQeQHpcqd2GF1N8 linkről, aki még nem tette meg.
A polgármester arról is szólt, hogy a jelenlegi munkák végeztével az épület közel fele újul meg. A további mintegy 2000 négyzetméter szakaszos felújítás során nyerheti el újabb funkcióit. A 394 férőhelyes színház végleges befejezéséhez hitelfelvételre kényszerül az önkormányzat, közel 400 millió forint összegben. A tényleges üzembe helyezést egy kb. másfél hónapos próbaüzem fogja megelőzni.

Az idő előre haladtával néhány vélemény érkezett a kitartó közönség soraiból. Vélemény arról, hogyan működött jól a színház a 70-as években, arról, hogy lehetne gyűjtést szervezni a lakosság körében a színház további fejlesztése érdekében, és arról, hogy mégis inkább saját színtársulattal rendelkező színházunk működjön. A véleményeket, javaslatokat a titkarsag@szentes.hu e-mail címre is el lehet juttatni, szívesen fogadják a képviselő-testület tagjai.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.