Unokáink is olvasni fogják

Segítséget szeretnék kérni a környékünkön történt események részletesebb megismerése és megörökítése érdekében. Célkitűzésem az eddig összegyűjtött levéltári civil és katonai dokumentumok alapján, az Önök által nyújtott segítség felhasználásával egy tanulmány összeállítása a környékünk 1944-es eseményeiről.

Szeretném feleleveníteni a tiszai hídfőnél és a környező városoknál (Csongrád, Kunszentmárton és Szentes) épített erődítések munkálatait, a Tisza és a Körös hídjainál történt cselekményeket (kiegészítve a szovjet csapatok kunszentmártoni, mindszenti és csongrádi átkeléseivel). Ezen felül megismertetni a hidunk lerobbantásának, valamint egy zászlós és társainak történetét, akik megtagadták a hidunk robbantási parancsát, s ezért életükkel fizettek. A tanulmányban feltárnám a tiszai hidunk lerobbantásának homályban lévő további körülményeit, kik és miért robbanthatták fel idő előtt a hidat, miközben a menekülők és a szentesi huszárosztály egyik százada vonultak át rajta? Érdekességeket rejthet továbbá a harcok elvonultát követő helyreállítási munkálatok elvégzésével kapcsolatos dokumentumok tartalma is. Ezeken felül a rombolt hidunk részeinek kiemelése a Tiszából és újjáépítése is információk tárháza lehet, amelyre a szovjet városparancsnokság sok helyit kirendelt. Továbbá, a harctéren maradt kilőtt technikai eszközök elszállítása, a környék fel nem robbant robbanótestektől és aknáktól való mentesítése (Mocsári Ferike története, aki alig múlt négy éves és egy ilyen szerkezet oltotta ki az életét). Nem feledkezhetünk meg a sok elesett hősi halottunkról sem, az elhantolásukról és későbbi exhumálásuk utáni temetésük történetéről sem.

Talán ez az utolsó pillanat, lehetőség, hogy összegyűjthessük a még homályban lévő személyes történeteket, napvilágra hozhassuk a megőrzött okmányokat, emlékeket, fényképeket és ezek útján megismerhessük az események eddig kevésbé ismert részleteit.

Minden segítséget, tájékoztatást és anyagot szívesen várok akár személyesen is vagy az alábbi elérhetőségen: szentes1944@gmail.com és Szentes 1944 Facebook csoport üzenőfalán.

Tisztelettel: Kollár László

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.