“Isten éltesse, Tanár úr!”

Nagy János címzetes igazgató, karnagy, orgonaművész, Szentes Város Díszpolgára 80. születésnapja alkalmából ünnepi hangversennyel köszöntötte őt szeptember 9-én a Hangversenyközpont és Szentes városa.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntőjében felidézte a tanár úr életútjának legfontosabb eseményeit, azt, hogy 1963 óta tanít a zeneiskolában és rendkívüli lelkesedéssel készül fel a koncertjeire. A jelenlegi helyzetben tökéletesen megtanulta az online oktatási módszert.

Ráfi Balázs zongorajátéka.

1977-ben megalapította a Bárdos Lajos Vegyeskart, amelynek azóta is karnagya, vezetője. Az évek során számos szakmai elismeréssel büszkélkedik az együttes: 1999-ben a Csongrád Megyei Közgyűlés alkotói díját, 2014-ben a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége Nívódíját, 2017-ben Szentes Város Önkormányzata „Szentes Városért” Emlékérmét vehették át – sorolta.

Dani Imre zongorajátéka.

Nagy János a 80-as évek elejétől több mint 20 éven át a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója volt. Ebben az időszakban készült a város életében kultikussá vált hangversenyterem, ekkor indult útjára a Kortárszenei Találkozó, ami idén ünnepelte 30. évfordulóját. 1996-ban megalapította a Zenebarátok Egyesületét, melynek elnöki tisztségét egészen ez év tavaszáig látta el. Nagy János tanár úr nevéhez fűződik az Ifjú Zenebarát sorozat szervezése, melyet később kibővítve a város templomaiban található orgonákon kísérve, rendkívüli énekórák tartásával képezte a tanulókat. Szervezi továbbá az Egyházzenei Találkozókat, koncertsorozatainak köszönhetően mára felújított orgonákkal rendelkeznek a katolikus és református nagytemplomaink – fogalmazott.

Szólt az elismerésekről, 1984-ben „Szentesért” kitüntető jelvényt, 1988-ban Szentes Város Alkotói díját kapta meg. 2002-ben szülőhelye, Szegvár díszpolgára lett, majd 2003-ban Szentes Város díszpolgári címét is átvehette. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének birtokosa, 2015-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.

Berkecz István festőművész munkája.

Szentes városa gazdagabb, eredményesebb, élhetőbb, boldogabb lett munkássága révén és büszke erre az életműre, amely példaértékű a város minden egyes polgára számára – mondta a polgármester.

Az est folyamán újra és újra felzúgott a teremben a taps, hiszen „városunk zenei harcosai”, Nagy János és beszélgetőtársa, Mihály Béla idézték fel e zenei életút legjelentősebb történéseit, s közben az egykori, immár művész, tanítványok játékukkal tisztelegtek a tanár úr előtt és szórakoztatták a közönséget.

Fotók: Dömsödi Teréz

A Szent Anna templom Szkólája.
A kibővült Bárdos Lajos Vegyeskar a fináléban.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.