Mosolyt hozni, mosolyt vinni…

Szeptember 5. rendhagyó volt városunk, de a Szentesi Lecsófesztivált szervező HUNOR COOP ZRt. életében is, hiszen a nagyszabású idegenforgalmi attrakciót ezúttal online tudták megrendezni a koronavírus-járvány miatt.

Az előzetes beharangozók alapján tudjuk, több helyszínre osztották szét jellegzetes tájételünk elkészítését, a régi szabály szerint a tűzgyújtás 15.00 órakor történt.

Lássuk, ezen a szombat délutánon mi-mindent sikerült találni, hány helyszínre tudtam két keréken eljutni, ill. segítők által képeket szerezni.

Szentes Város Önkormányzata délelőtt főzött a Városháza udvarában, az ételt a pincében található étkezőrészben fogyasztották el. A szabadidős programon közel 30 fő vett részt, önkormányzati dolgozók, családtagjaikkal együtt. 2 bogrács közül az egyikben rotyogott a lecsó, míg a másikban marhapörköltet főztek. Vendégük is érkezett, méghozzá a testvérváros Sankt Augustinból egy idősebb házaspár, akik gyakorta és szívesen látogatnak el városunkba. A lecsófesztivált szinte sohasem hagyják ki.

15.00 órakor Mészáros Zoltán, a HUNOR COOP ZRt. vezérigazgatója nyitotta meg a rendezvényt a Petőfi utca 5. szám alatti udvarban. Itt 20 bográcsban kezdték meg ekkor a főzést, de voltak, akik a grillsütést. Előkerültek a finom italok, sütemények, a születésnapos vendég egy hatalmas tortát kapott és kellemes zene mellett gyorsan rohantak a percek. Akinek ahhoz volt kedve, hintóval várost nézni kocsikázhatott. Majd a szervezők delegációja is ezzel a hintóval látogatott el egy sor helyszínre, hogy mosolyt vigyenek magukkal, és mosolyt hozzanak vissza az irodaudvarba.

A Kiss Bálint utca 3. szám alatt az Árpád Szabadidős Sportklub két bográcsban hagyományos lecsót főzött. Többen itt szórakoztak a Piroska tánccsoport és a Vadrózsák énekegyüttes tagjai közül, akik indulót is énekeltek ebből az alkalomból.

A Felsőpárton a Nagyhegy – Felsőpárti Családi Nap eseményeibe csöppentünk. Itt a szervezők, Makra Zoltán vezetésével több bográcsban marhapörköltet főztek a rendezvény résztvevőinek, lecsót készített továbbá a Király István Kertbarát Kör csapata. A műsoros programok mellett sportági retró kavalkádra is sor került, valamint Makra Zoltán bemutatta az ezen alkalomra készült „90 év vasutas sportja képekben” c. kiadványt, amely a Szentesi MÁV SE 1930 és 2020 közötti történetét foglalja össze sok-sok képpel. A kiadványt a jelenlévők között térítésmentesen osztották a rendezvényszervező, készítők. Ez alkalommal köszöntötte a megjelenteket Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Kiss Csaba István alpolgármester. Jubileumi emlékéremmel köszöntötték Fekete Mónika dzsúdóst, továbbá a birkózó sport helyi legsikeresebb időszakáról emlékezett meg Kiss-Tóth Tihamér egykori sportágvezető.

Ugyancsak a Felsőpárton, magánháznál főztek a Fidesz szentesi tagjai. A vidám társaság bográcsában csülkös-körmös lecsó főtt. Megismerhettük Kovács János önkormányzati képviselő iskolai tabló gyűjteményét, amelyeknek nagy része a kajáni iskola történetéhez tartozik, de van olyan is, amely az ótompaháti iskolában készült. Kovács János szépen felújította és megőrzi ezeket, amelyek bizony az iskolatörténeti kiállítás fontos dokumentumai lehetnének.

Agócs Lászlóné önkormányzati képviselő Lapistón rendezett lecsófőzést a falubeliek számára. Előző nap újították fel a kultúrházat belülről az önkormányzat által idén először ilyen és hasonló célokra biztosított képviselői keretből. A lecsófőzéssel a közös munkát is megünnepelték, hiszen a szakembereknek helyi önkéntesek is segítettek.

A lecsófesztiválok kiemelt támogatója minden évben a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. Itt jártam ezen a napon utoljára. Nagypéter Sándor elnök – ügyvezető érdeklődésemre elmondta, hogy náluk 3 bográcsban főtt a kedvelt ételünk. Pontosan 15.00 órakor tették fel a hagyományosan készített lecsókat, amit kolbásszal ízesítettek. Azonban náluk is volt olyan csapat, akik töltött káposztát, birka-, vagy éppen csirkepörköltet választottak erre az alkalomra.

Ebben az évben 10 mázsa paprikával és 6 mázsa paradicsommal támogatták az online városi fesztivált –tudtuk meg Nagypéter Sándortól. A cég dolgozói közül, a családtagjaikkal együtt 120-an ünnepeltek együtt, amihez adott volt a jó zene, s így, az esti órákban már többen táncra is perdültek.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Köszönjük a képet Araczki Endrének.

Fekete Mónika elismerése.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.