Könyvajánló: Utas és holdvilág

Esős nyári napokra következzék egy kis olvasnivaló. Ez a kötet egy klasszikus, új kiadásban: Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye, melyet szeretnénk kedves Olvasóink figyelmébe ajánlani.

Mikor döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét “csak úgy” a házasság jármába, ha nem a nászútján?
Mihály a nászútján, Velencében döbben rá, hogy eddigi életének krónikája több kérdést vet fel benne, mint amennyit megválaszol. Egy véletlen folytán elszakad feleségétől, ezzel pedig egy különös utazás veszi kezdetét varázslatos olasz tájakon, és a rejtélyekkel teli múltban.
Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg az elől az élet elől, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törődnie mindabba, amibe nem akar.
“És ha az ember él, még mindig történhet valami” – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert.
Szerb Antal a 20. század elején virágzó kulturális-társasági élet meghatározó alakja volt. Irodalomszervező tevékenysége, a kortársaival ápolt jó kapcsolata, műveltsége, a magyar és a világirodalom történetét összefoglaló precíz, mégis olvasmányos kritikai munkája, valamint gondolatébresztő, izgalmas prózája már életében a magyar irodalomtörténet állócsillagai közé emelte. Lantos Eszter

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42125 online lapszámunk 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.