Pályaorientációs táborok

Befejeződtek a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Jövő? Menő! Pályaorientációs Táborai. A gazdasági önkormányzat az elmúlt három hétben három településen szervezett programokat felső tagozatos általános iskolásoknak, tizenöt fős csoportokban. A táborok célja a gyerekek pályaismeretének bővítése, pályaválasztásuk segítése és a minél pontosabb önismerethez vezető út megtalálása.

Kirándulásokon, tanműhely- és üzemlátogatásokon, kézműves foglalkozásokon ismerkedtek a gyerekeket a szakmák világával, továbbtanulási lehetőségekkel, saját érdeklődésük, képességeik felfedezésével. A rendezvénysorozat június 22-én vette kezdetét Nagymágocson, ahol a gyerekek bepillantást nyertek az építőipar és a kereskedelem ágazat szakmáiba. Emellett ellátogattak a Kontaset szentesi üzemébe, ahol interaktív érdekes üzemlátogatáson vehettek részt. Belekóstoltak az agrárágazat nyújtotta továbbtanulási lehetőségekbe, láttak égig érő paprikát, traktoroztak, továbbá egy nagyon érdekes sportos délután is volt, ahol szóba került az egészséges életmód, és például a saját testsúlyos edzések is. A szegedi tábor az ifjú informatikusoknak szólt: a délelőttök tanműhely látogatásokkal teltek, illetve délutánonként játékos formában programozni tanultak a gyerekek, de előkerültek komolyabb programozási feladatok is.

Az ópusztaszeri tábor program arzenálja Kisteleken kezdődött, ahol benéztünk egy autószerelő műhely kulisszái mögé, illetve megismerkedtünk egy hotel működésével, az ott fellelhető szakmák sajátosságaival. Szegeden, palacsintasütéssel egybekötve belekóstolhattak a vendéglátóiparba, megismerkedtek a természet közeli szakmákkal, sőt a vadnyugat vagány foglalkozásit is számba vették, de ellátogattak a Fehértói Halászcsárdába is, ahol a konyha kulisszái mögé is betekinthettek. A csillagösvény labirintusából pedig csak az juthatott ki, aki mindenre odafigyelt a héten, hiszen a jó irányt a hét eseményeivel összefüggő jó válaszok mutatták meg. A gyerekek és kísérőik visszajelzése alapján a tábor programjai színesek, hasznosak és kellően játékosak voltak, teli vidámsággal és új ismeretekkel.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara táboraival párhuzamosan, minden kedden üzemlátogatásokat szerveztek a Szent-Györgyi Albert Agora által szervezett táborokban résztvevő gyerekeknek. Ezeken a programokon a kamara táborainak heti tematikájához kapcsolódó vállalatokat mutattak be a felsősöknek. A látogatások június végétől, július végéig minden kedden szélesítik a felsősök látókörét a szakmák világában.

Martonosi János
kommunikációs vezető

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42125 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.