A jó magyar pörkölt titkai – Az idő érleli a legfinomabbá a húst

A nyár folyamán nem csak a családi ünnepek, de az aratás, a jó termés megünneplése is alkalmat ad a pörköltfőzésre. A Derekegyházi Húsvágó- és Feldolgozó Üzem Mintaboltjaiban 5 kg feletti tételben 1 hetes előrendeléssel szerezhetők be a pörkölthöz valók.

Ám mi is az igazán jó pörkölt titka? Tudakoltuk a szentesi, Zöldségpiac melletti mintaboltban Szűcs Antal hentesmestertől.
– Akár bográcsban, akár lábasban főzzük a pörköltet, ne csak színhúsból dolgozzunk! A csontoshús a pörkölt 30-40%-át adja. Először ezt tegyük fel a bogrács aljába főni – tanácsolta.
– Ahogy a sonka főzésénél, itt sem igaz, hogy ahány éves az állat, annyi órán keresztül kell főzni. Minél korosabb állatot vágtunk, annál finomabb, szaftosabb lesz a pörköltünk. A birka, marha 3 éves kor alatt nem ajánlott főzésre. Igazán finom pörkölteket 10 évesnél idősebb jószág húsából tudunk készíteni. Jó, ha a sertés is legalább 1-2 éves. Otthoni tartásban ez megoldható. Az általunk forgalmazott sertéshús nem éri el ezt az időt, így is 3 órahossza alatt fő belőle készre a pörkölt. Minden esetben lassú tűzön főzzük a pörköltünket.
– Mit javasol a birka-, marhafaggyú használatáról?
– Ki-ki, ízlés szerint tegyen a pörköltbe faggyút is. Szükséges bele, mert az adja meg a pörkölt jellegzetes illatát. Ugyanakkor ügyeljünk a csípősségre is, amit jó magyar száraz csöves paprikával tudunk elérni. 
– Mi a titka az igazán finom körömpörköltnek?
– Sokak ízlésének megfelel napjainkban, ha a körömpörköltet színhússal főzik össze. A sertéskörmöket 1 órával korábban tegyük fel főni. A színhúst 1-1,5 óra múlva tegyük hozzá. A körmöt hosszabb ideig kell főzni, azonban a kiváló végeredmény érdekében érdemes ezt a megoldást választani.
A szentesi Zöldségpiac melletti mintabolt kínálata megtalálható Csongrádon is a Fő utca 20-24. szám alatt. A további mintaboltok: Kecskemét Piaccsarnok, Budai u. 2, Szeged, Mars tér Nagycsarnok, a buszpályaudvar mögött. Jó egészséget Mindenkinek, és továbbra is vigyázzanak egymásra!

Kép és szöveg: DT. x.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42125 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.