Farkas Sándor értékelése – Segítő milliárdok megyénknek is

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes július 8-án a Páterház étteremben sajtótájékoztatón értékelte a kormányzat első félévét. Kiemelte, hogy a koronavírus járvány miatti vészhelyzet megszűnt ugyan, de a járványügyi készültség továbbra is érvényben marad. A figyelmet felhívta az óvintézkedések további megtartására. Szólt arról, hogy ebben az évben több mint 600 milliárd forintot fordított a kormány a védekezésre, több ezermilliárd forintot pedig a családok és a vállalkozások támogatására.  

-Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság az elmúlt időszakban megmutatta, mire képes, az ágazat stratégiai szempontból is felértékelődött – hallhattuk. Mintegy 25 milliárd forintos támogatási keretet kap az ágazat a járvány miatt elszenvedett veszteségek ellentételezéseként. Mintegy 100 milliárd forintból valósulhatnak meg a jövőbeni fejlesztések, amelynek fele az állattenyésztési telepek korszerűsítését szolgálja.

Politikai kritikát is megfogalmazott az államtitkár, miszerint az elmúlt időszakban a baloldal összefogásra buzdított a kormányzat ellen. Nem szavaztak meg egyetlen előterjesztést sem, amely a védekezést, vagy a támogatások kibővítését jelenti. Folyamatos támadás érte a kormányt a baloldal részéről a migránskérdésben is, az afrikai, közel-keleti bevándorlók át-, ill. beengedésének szándékával. Mára a tranzitzónák felszámolása sem bizonyult elégséges lépésnek. Szeretnék a határzárat lebontatni. A védekezésben együttműködő lakosságnak, vállalkozásoknak, rendvédelmi szerveknek, valamint az egészségügy dolgozóinak azonban köszönetét fejezte ki.

Bejelentette, hogy a Parlament elfogadta a 2021 évi gazdaságvédelmi költségvetést, amelynek egyik pillére egy 3000 milliárd forintos egészségbiztosítási járványvédelmi alap, a másik fő pillér pedig egy 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alap, amely a munkahelyek védelméhez, újrateremtéséhez nyújt forrásokat. Fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat 2021 januárjától. Az egészségügyre plusz 156 milliárd, oktatásra 80 milliárd, nyugdíjakra 327 milliárd, kultúrára 26 milliárd, a szociális szférára 41 milliárd, a családok támogatására pedig plusz 67 milliárd forint többletforrás jut. További mintegy 270 milliárdos tartalék áll a kormány rendelkezésére jövőre.

Döntöttek a köznevelési törvényről, mely szerint ingyenes tankönyvet biztosítanak ősztől valamennyi tanulónak mind a köznevelésben, mind a szakképzésben. Említést tett továbbá az adó- és járulék kedvezmények változásairól is, valamint arról a családvédelmi támogatási rendszerről, amely Európa szerte egyedülálló, komoly figyelemnek, elismerésnek örvend a világban. A Családvédelmi Akcióterv keretében mintegy 200 ezer családot több mint 900 milliárd forinttal támogat a kormány. Ez kétszer annyi támogatás, mint 2010 előtt volt.

Megyénket érintően beszámolt arról, hogy Szentes és Csongrád kulturális és oktatási központokkal gazdagodhat. Egyeztetések folynak a Tóth József Színház és Vigadó működtetéséről az önkormányzattal, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum szeretne új bemutatóhelyet létesíteni, amelynek akár városunk is otthont adhat. Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye vonatkozásában Csongrádon új szakképzési centrum létesül a Bársony István Szakközépiskola mellett. Csongrád város különböző szektorai támogatására mintegy 1,7 milliárd forint érkezése van folyamatban. Továbbá a Magyar Falu Programban a megye szinte minden kistelepülése sikeresen pályázott. Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes az induló fásítási programra is felhívta a térségi települések figyelmét.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.