Felkészülten érte a válság a HK-CERAM Kft. – 3000 tonna égetőformát gyártanak – A világ minden tájára szállítanak

Fotó dt.

A HK-CERAM Kerámiagyártó Kft. telephelyén jártunk, ahol a tetőcserép gyárak automatizált gyártósoraihoz készítenek kerámia égetőformákat. A hét minden napján működnek a kemencék, kb. 3000 tonna terméket gyártanak és értékesítenek éves szinten.

Sebők-Papp Imre ügyvezető igazgatótól arról érdeklődtünk, hogy ezeket az égetőformákat milyen tételekben, mely országokba értékesítik?
-Termékeink 98%-át exportáljuk. A legnagyobb piacunk Európa, az Unió szinte minden országába, de Szerbiába, az USA-ba vagy Ausztráliába is értékesítünk. Ún. réspiac a miénk, amelyre mindössze néhány gyártó dolgozik – mondta, majd hozzátette:

-Néhány száz, néhány ezer darabos szériákat gyártunk. Jellemző az 1 kamionnyi, vagy ennél kisebb rendelés. Éves szinten 150-170 kamion készáru hagyja el a telephelyünket. Annyi kamionnyi alapanyag érkezik be, mint amennyi készáru elhagyja a gyárat.

-Az alapanyag honnan való? Esetleg onnan, ahová a készterméket szállítják?

-Nagyon jó lenne, ha így lenne! Az alapanyagok jórészt importból származnak. Itthonról egyedül az ajkai timföldet tudjuk beszerezni. Minden további alapanyag külföldről érkezik. Ezeket a bánya anyagokat az alapanyag beszállítók előkészítik, homogenizálják, megfelelő módon csomagolják és szállítják hozzánk.

Milyen volt az előző gazdasági évük, és mit várnak 2020-tól?

-2019 a HK CERAM legjobb gazdasági éve volt. Sosem gyártottunk még olyan sok terméket, mint a tavalyi évben. Így az árbevétel is csúcsot döntött, nyereségesek lettünk. Az előző években jelentkező munkaerő-kérdés is rendeződött. A probléma megoldását nagyban segítette, hogy az elmúlt két évben jelentősen növeltük a béreket. A tavaly év végi piaci mozgások alapján 5-10%-os piaci bővülést terveztünk idénre, de beköszöntött a válság – tájékoztatott a valamivel több, mint 100 főt foglalkoztató cég ügyvezető igazgatója.

Hogyan alkalmazkodtak a járvánnyal összefüggő megszorításokhoz?

-Az üzemünkben meghoztuk mi is a megfelelő óvintézkedéseket a dolgozóink védelmében. Rövidítettük a műszakokat, hogy a két műszak között a takarítást, fertőtlenítést el lehessen végezni. Szerencsére még a járvány előtt fel tudtuk tölteni az alapanyag készleteinket. Több mint fél évre való rendelésállománnyal rendelkeztünk. Fontos kérdés volt, hogy mely országokba szállíthattunk, gondolok itt Olaszországra, Spanyolországra. A legnehezebb napokban 15 kamionnyi áru is várakozott az udvaron. Ugyanakkor a partnereink megrendelési stopot vezettek be, sokan leállították a gyártást. Mára megtörténtek a szállítások és ismét jönnek a megrendelések. Pozitív kilátásokkal nézünk a jövőbe.

A kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések közül melyekkel tudnak élni?

-A járvány hatása kicsit később várható nálunk. Márciusban tudtuk, hogy 6 hónapig van munkánk. Ez a kedvező helyzet lehetővé tette, hogy felkészüljünk minden eshetőségre a jövőt illetően. Így rendkívül jó, hogy banki kitettségünket átrendeztük, valamint a kedvezményes támogatási és hitelformákat is próbáljuk igénybe venni. Annál is inkább, mert fejlesztési projektünk van folyamatban, bővítjük a végmegmunkáló üzem kapacitását és új irodát építünk.
Azonban olyan mértékben szabad csak a támogatásokat igénybe venni, amit a cég még a legrosszabb esetben is vissza tud fizetni. Nagyon óvatosak vagyunk tehát – válaszolta Sebők-Papp Imre ügyvezető igazgató.
Dömsödi Teréz
Fotó: dt. és HK-CERAM

Egy hozzászólás “Felkészülten érte a válság a HK-CERAM Kft. – 3000 tonna égetőformát gyártanak – A világ minden tájára szállítanak” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42121 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.