Semmelweis napi ünnepség a kórházban

Július 2-án tartotta a Dr. Bugyi István Kórház Semmelweis napi ünnepségét a kórház ebédlőjében, ahol Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről dr. Kószó Péter emlékezett meg. – Semmelweis annak az orvos generációnak a tagja, akikre a modern magyar orvostudomány épült. Azért tartom rendkívül nagy embernek, mert képes volt barátja tragédiája kapcsán meglátni az összefüggéseket, feldolgozni a bűntudatot az elvesztett anyákért és megoldást talált a betegség megelőzésére, megmentve ezzel megszámlálhatatlanul sok ember életét. – mondta.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Köszöntő levelét Czakó – Kádár Viktória olvasta fel. Íme, egy részlet a levélből: „… Az elmúlt hónapokban azokra az egészségügyi dolgozókra építettünk, akik világszerte, próbálták megtalálni a gyógyulást jelentő gyógyszert, vagy szerek kombinációját, a védőoltást…” „Az elmúlt időszakban mindenki láthatta, mekkora érték az Önök tapasztalata, munkabírása, ami hozzájárult ahhoz, hogy hazánkban – világviszonylatban is – hatékonyan fékezzük meg a járványt. Ahogy Semmelweis Ignác a maga idején, most Önök is a világ élvonalát képviselik az emberek gyógyításában…” … Csatát nyert a magyar egészségügy, amely előtt minden nap fejet hajtunk a kormánnyal együtt – hangzott el.

Dr. Kószó Péter visszaemlékezése.

Gémes László a megyei közgyűlés elnöke a következő szavakkal fejezte ki köszönetét a jelenlévő és szolgálatukat teljesítő orvosoknak, ápolóknak: „Az elmúlt időszak rávilágított arra, hogy ebben a kórházban komoly potenciál van, felkészült orvosokkal, elhivatott ápolókkal. Nagyon sokat köszönhetünk Önöknek.”
A köszönet hangján szólt Szabó Zoltán Ferenc polgármester is, aki hangsúlyozta a kórház és az önkormányzat közötti együttműködés eredményességét az elmúlt hónapok járvány elleni küzdelmében. Azt mondta, nem gondolta az ősz folyamán, amikor hivatalba lépett, hogy néhány hónap múlva a világjárvány miatt az egészségügyi biztonságunk lesz a legfőbb vágyunk.

Gémes László, a CsCsM Önkormányzat elnöke beszéde.

Az elismeréseket dr. Kalmár Mihály főigazgató adta át, aki ezt megelőzően az elmúlt hónapok legmeghatározóbb történéseit elevenítette fel röviden. Szólt arról, hogy a járvány ideje alatt mintegy 20 határozat, 3 kormányrendelet és 14 utasítás végrehajtását végezték el. Minden héten meg kellett oldani valami szokatlant. Ám mindenki tette a dolgát, csak másként, mint ahogy korábban. – Nem vagyunk még kész! –figyelmeztetett. – Amit eddig tettünk, emberfeletti volt. Ám tartsuk szárazon a puskaport és legyünk óvatosak az elkövetkező időszakban is! Megköszönte a támogatóknak, hogy 14 millió forinttal segítették az intézményt a koronavírus időszakában, amelynek nagy részéből egy kisbuszt vásároltak, amely hosszú időre biztosítja a betegellátás színvonalának javulását.

Dr. Kalmár Mihály főigazgató szólt a jelenlévőkhöz.

Ez alkalommal is egyedi elismerések mellett jutalomban részesültek mindazok az orvosok és ápolók, akik 25, 30 vagy 40 éve vesznek részt a mindennapi gyógyító munkában.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntése
Jazz Show Band műsora.
Ketten kapták meg idén a MESZK díját.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.