Hány négyzetmétert ér 20 millió forint Csongrád megye ingatlanpiacán?

Mennyire számít magas összegnek 20 millió forint a Csongrád megyei ingatlanpiacon? Hány négyzetmétert kapunk érte? A válasz egyrészt attól függ, hogy a megye melyik településről beszélünk, másrészt pedig, hogy melyik ingatlantípust preferáljuk.

Ekkora ingatlant kapunk 20 millióért Csongrád megyében

Az ingatlannet.hu által vizsgált Csongrád megyei települések közül idén májusban Szegeden ért legkevesebbet a 20 millió forint. Ezért az összegért a megyeszékhelyen családi házból átlagosan egy 56 m²-es, téglalakásból pedig átlagosan egy 40 m²-es otthont lehetett kapni.

A 2020. májusi átlag négyzetméter árak alapján a második legdrágább Hódmezővásárhely volt, de csak a családi házak szempontjából. Vásárhelyen 20 millió forint egy több mint 110 m²-es házzal egyezett meg. A téglalakások piacán viszont a második helyen Szentes végzett, ahol 77 m² alapterületre volt elegendő a 20 millió forint, szemben a hódmezővásárhelyi 70 m²-rel.

A keretösszegért legnagyobb házat Szentesen, Csongrádon és Makón kínáltak, méghozzá átlagosan egy 140-160 m² közöttit. A téglalakásokat nézve szintén Csongrádon és Makón voltak a legolcsóbbak májusban az átlagárak, melyek alapján ezeken a településeken 20 millió forint 80-100 m²-t ért.

Az Alföld nagyvárosai sem olcsóbbak

Az Alföld nagyvárosainak ingatlanpiaca az árak tekintetében igencsak differenciált. Az egyik végletet Békéscsaba, a másikat Debrecen képviseli. Békéscsabán a 20 millió forintból kiindulva házból 110 m², téglalakásból 70 m² jön ki, míg a Debrecenben eladó házakból 70 m², téglalakásokból pedig 50 m².

Kettőjük között találunk olyan megyeszékhelyeket, mint Szolnok és Kecskemét, ahol az ingatlanok májusban mutatott négyzetméter árai alapján 20 millió forint egy 60-70 m² alapterületű házat vagy egy 40-50 m² alapterületű téglalakást futott ki.

Ha Szegedhez hasonlítjuk ezeket a megyeszékhelyeket, akkor azt mondhatjuk, hogy kisebb-nagyobb eltérésekkel, de körülbelül egy árszínvonalon mozognak. Kivételt ez alól egyedül a békéscsabai lakóingatlanok képeznek, melyek átlagos négyzetméter árai sokkal alacsonyabbnak mutatkoztak náluk.

Megéri most ingatlanba fektetni a pénzt?

Igen megéri, de garázsba jobban. Egyrészről azért mert egy garázs kiadásával jobb hozam érhető el, mint egy lakás kiadásával. A garázskiadással elérhető nettó hozam ugyanis 6 százalék körül van, míg a lakáskiadásé ennél egy százalékkal kevesebbre tehető. Másrészről azért előnyösebb garázsba befektetni lakással szemben, mert kisebb összegű befektetést igényel és kevesebb vele a gond is a későbbiekben. Nem lehet lelakni, sokkal időtállóbb, mint egy ingatlan. Ráadásul a garázsok iránti kereslet vélhetően megnő a koronavírus visszaszorulásával, ugyanis a parkolók újra fizetősök lesznek.

És hogy mennyiért lehet kiadni? – Az ingatlanárakhoz hasonlóan az árak a garázsok esetében is szélsőségesek. Például Pesten átlagosan 3 és 5, a pesti Belvárosban azonban már 4-6, Buda kiemelt körzeteiben pedig akár 6-7 millió forintot is elkérnek egy teremgarázs-beállóért. Akárcsak a lakásoknál, úgy a garázsoknál is nagyon fontos az elhelyezkedés és természetesen emellett a méret is.

Szász Tünde
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.