A TERRA-COOP cégcsoportnál folyamatos a fejlődés – Tetemes az aszálykár

Fotó: Dömsödi Teréz

A TERRA-COOP cégcsoport térségünk egyik meghatározó mezőgazdasági termelő és szolgáltató vállalkozása. A TERRA-COOP Kft. ügyvezetője Szarvas Pál (képen) a 2019-es esztendőt a cégcsoport tagjai szempontjából összességében eredményesebb évként értékeli a 2018 évnél. Ám mi a helyzet jelenleg, amikor a koronavírus-járvány és a mezőgazdaságot sújtó aszály egyaránt kihívások elé állítja a gazdálkodókat is?

-Az ősszel elvetett repcék és kalászosok fejlődése kiválóan indult, aminek a száraz, aszályos periódus vetett véget. Az idei aszály ebben az időben erőteljesebb volt a korábbi években megszokottnál. Példátlan jelenség tanúi lettünk, ugyanis az ép búza területekben a szárazság hatására a kalásznak a felső harmada sok esetben kifehéredett, üreges maradt, a sarjú hajtások egy része tönkre ment. Fölszáradtak a növények annyira, hogy az ún. zászlós levél is összesodródott. Egyes búzatáblák a kipusztulás szélén álltak, amikor kaptak végre egy kis éltető csapadékot – sorolta a mezőgazdász szakember.

Az aratáshoz New Holland aratógépeket használnak. Fotó: D. P.

Őszi búzát mintegy 800 hektáron termesztünk. Az öntözött búza területünk mindössze a búza termőterületeknek csak közel 10%-a. A várható terméskiesés, a mostani számításaink szerint, elérheti hektáronként akár az 1 tonnát is. Az aszálykárt bejelentettük a legsúlyosabban sérült búzatáblákra, azonban ismerve az országban bekövetkezett elemi károk nagyságát, nem számítunk jelentős kártalanításra – tette hozzá Szarvas Pál, aki a repce területek érintettségéről azt mondta, azok kevésbé sínylették meg a száraz időszakot, de terméskiesés a repcénél is lesz.

-Azt is megtudtuk, hogy a napraforgónak négylábú ellensége van…

-A tavaszi vetésű növények közül a napraforgó közel 300 hektáron terem nálunk, három fajtát termesztünk. Évről-évre óriási, több 10 milliós kárt okoznak a nyulak a táblákban. Volt olyan terület, amit újra kellett vetni. A védekezés minden formáját próbáljuk, sajnos, nem sok sikerrel. A kukorica eddig ígéretesen fejlődik.

Mákültetvény. Fotó: TERRA-COOP.

Mi terem az öntözött területeken?

-Öntözőtelepünkön megjelent egy új növény, a zöldborsó és csemegekukorica, valamint a hibrid kukorica mellett idén először étkezési mákot is termesztünk.

-Alacsony jövedelmezősége ellenére továbbra is van cukorrépánk, melynek egy része szintén az öntözött területbe esik – mondta. – Harmadik éve termesztünk továbbá kifejtő babot, közel 110 hektáron. Már elkezdtük két betakarítógéppel a zöldborsó betakarítását. Az első szakaszok nagyon ígéretesek. A rendelkezésünkre álló gépparkkal az idén is vállalunk majd pl. csemegekukorica, ill. cukorrépa betakarítást is a partnereinknél.
-Az öntözésnél maradva, mennyire sikerül növelni az öntözhető területek arányát?

A tavaly vásárolt Oxbó aratógép. Fotó: TERRA-COOP.

-Pozitív elbírálást nyertek a mi öntözési pályázataink is, így a TERRA-COOP Kft. egy új öntözőtelepet épít és egy régi telepet is felújított. A felújítás részét képezte a csatorna és a gépek korszerűsítése. Magyartésen két körbeforgót telepítettünk. Öt ilyen új berendezés érkezik, amelyeknek nagy előnye, hogy felügyeletet nem igényelnek, számítógépen programozható, telefonról lehet irányítani a működésüket. A pályázat a TERRA-COOP és a Kiskondás Kft-k területeit érintette, de az idén még, konzorciumi formában beadunk egy újabb pályázatot további hét körbeforgó telepítésére – válaszolta.

Ám újratelepítik a gyümölcsös egy részét is – hallhattuk. 5.7 hektáron elültették az oltványokat, és folyamatban van a jégháló tartó szerkezetek telepítése, amelyre hamarosan érkezik a friss ültetvény védelmét szolgáló jégháló. Pozitív pályázati döntésre számítanak a gyümölcsös terület további megújítása érdekében, amelynek segítségével immár a teljes alma ültetvény megújulhatna – tudtuk meg.

-Tavaly az almafeldolgozó üzemük is megkezdte a termelést. Mik az első tapasztalataik?

-Alma ivólé gyártásával indultunk. Mára megkezdtük a pálinkagyártást is, de az idei év fő termékének a szénsavas almabort, a cidert szántuk. A vírus miatt azonban a megrendelő vendéglátó egységek bezártak. Most várakozunk és reménykedünk, hogy talán a vírushelyzet enyhülésével elindulhat az értékesítés.

-A kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések hogyan érintik önöket?

-Csökkentett munkaidőben szerettünk volna 3 főt foglalkoztatni az almafeldolgozóban. Sajnos azonban nem tudunk megfelelni a feltételeknek, így nem tudjuk igénybe venni a támogatást. Örömünkre azonban a cégcsoporton belül egyetlen dolgozót sem kellett elbocsátani, hiszen a mezőgazdasági munkákat nem befolyásolta a járvány alakulása – kaptuk a tájékoztatást Szarvas Pál ügyvezető igazgatótól.
Dömsödi Teréz

Vaderstadt gépbemutató. Fotó: D. P.

(Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42118 online lapszámunk 1. és 3. oldalán.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.