Tóth József Színház és Vigadó – Látvánnyá váló ötletek – Nyitás decemberben

Június 11-én sor kerülhetett a készülő Tóth József Színház és Vigadó újbóli sajtó bejárására. Ebből az alkalomból Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki utalt arra, hogy az elmúlt időszak nehézségei ellenére is látható, remélhető a komplexum december közepén történő megnyitása. Megköszönte az Integrál ZRt. munkatársainak helytállását, és átadta a szót Bődi Péter vezérigazgatónak, aki az alábbiakat foglalta össze a munkálatokról:

– A teljes tetőszerkezet cserétől a díszítő bádogozásig, beleértve a kupolát, tornyokat és a hátsó huszártornyot, amely az utóbbi évtizedekben nem volt látható, immár elkészültünk.  A színház belsejében a szerkezeti munkálatokat teljes egészében elvégeztük. Az új pincerésztől a karzatig, az erkélyek, a színpad és a nyílászárók a helyükre kerültek. A belső szakipari munkák, festés, burkolás történik jelenleg, valamint az álmennyezetek, szellőzés technika, és az elektromos vezetékek elhelyezése folyik. Új tervek szerint, új funkciót kap az udvari gödör. Folyamatban van továbbá az udvar tervezése, a falburkolatok és a belsőépítészeti bútorzat kiépítése is előkészület alatt áll – sorolta, majd hozzá tette:
– Nem csak a mi további munkánk szükséges még a befejezéshez, hanem a színház technológia, egyéb eszközök, továbbá a külső udvarrész is hátra van. Számítósaink szerint szeptemberre tudunk mindennel elkészülni.


Szabó Zoltán Ferenc polgármester úgy gondolja, a színház számára próba időszakot biztosítanak, így december közepére tervezik a megnyitót, amennyiben nem várt esemény a számításokat nem keresztezi.  Az álláspontja, hogy a lehető legjobb minőségű szolgáltatások érdekében az időráfordítással nem érdemes spórolni.

Szentes Város főépítésze, Wittek Krisztina kalauzolt bennünket az épületben. Elmondta, hogy a főbejárattól jobbra és balra, üvegajtókkal nyílik két szalon, pihenőrész, ahol kamara kiállítás is berendezhető. Itt kap helyet a ruhatár. Ezek a helyiségek a színháztól függetlenül lesznek látogathatók. Az előcsarnokban életre kel majd a mennyezeti üveg megvilágítása. A homlokzati falra pedig egy, a színházi élethez kötődő, Tóth Józsefre is emlékező szobor installáció kerül Borbás Márton alkotótól.

A színház 430 fő befogadására készül. A forgószínpados, alakítható nézőtér megoldás mellett különlegessége lesz a mozgatható zenekari árok. Megtörtént a mennyezet megerősítése, amelyen már látható a Kecskeméten készülő különleges csillár helye. Elkészült továbbá a pince, ahol a színészöltözők, valamint a vendégeknek biztosított mosdók kaptak helyet.

A Szentesi Művelődési Központ működtetésébe kerülő színház vezetője Szebeni Zoltán, a HMG dráma tanára arról beszélt, hogy a hazai és határon túli színházak legszínvonalasabb előadásait szeretnék bemutatni, ennek érdekében a kapcsolatfelvételek történnek. A dráma tagozat egykori diákjai, akik kötődnek Szenteshez, szintén lehetőséget kapnak majd a bemutatkozásra. Olyan előadásokat szeretnének elhozni, amelyek évtizedek óta nem voltak Szentesen, pl. a kortárs tánc, balett, opera, vagy a klasszikus színházi előadások, de az alternatív színházaknak is kínálnak bemutatkozási lehetőséget. Arra törekednek, hogy gazdaságosan működjön az intézmény. Segíti ezt, hogy rengeteg lehetőséget kínál az épület belső kialakítása – mondta.

Majd arról a tervről is szólt, hogy a nyári színház a színpad másik oldalán, a ”gólyás ház” udvarára nyitható nézőtérrel, ugyancsak itt kapna helyet, persze majd később, amikor a több százmilliós beruházás forrásai rendelkezésre állnak. Így nem lenne szükség esőnapokra, hiszen kint is, bent is megtarthatóak az előadások.
Turisztikai attrakcióként említette, hogy a földszintig leengedhető csillár milyen látványosságokat kínál, a fotóponton pedig jelmezbe öltözve lehet majd emlékfotót készíteni. De további számos lehetőség, szolgáltatás ígérkezik, amelyek nem csak a szentesiek számára nyújthatnak felejthetetlen pillanatokat.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.