Időcserepek 17. Szentesen egykor… 2020 május 15.

95 éve, 1925. május 15-én született Nagyréven dr. Csípő László (1925-2002) a Szentesi Kórház röntgenosztályának volt vezető főorvosa.

Nyolcosztályos gimnáziumban tanult Nagykőrösön, majd Budapesten az Orvostudományi Egyetemen summa cum laude minősítéssel végzett 1952-ben. Ezt követően katonaorvosként vezényelve került Szentesre. A hadsereg kötelékéből 1956-ban szerelt le, majd a Szentesi Kórház kórbonctani osztályán kezdett dolgozni – itt szerezte meg első szakvizsgáját, 1967-től három évig megbízott főorvosként vezetője is volt az osztálynak.
1959-ben az Udvardy László professzor vezette röntgenosztály orvosa lett, és a gyakorlati idő leteltével kiváló szakvizsgát tett. Mestere tanítását követve vallotta, hogy a diagnózis felállításához a röntgenfelvétel szükséges, de nem elégséges – ismerni kell a klinikai hátteret is. A tapasztalatok megszerzése és a kollegaritás mindenkor együttműködésre sarkallta a különféle szakterületek specialistáival.
1975-től 2 évtizedig ő volt a röntgenosztály vezető főorvosa. Ebben az időszakban a képalkotó diagnosztika fejlődése felgyorsult, új eljárások és készülékek sora jelent meg, amelyeket ő a szűkülő lehetőségek között is igyekezett osztályának megszerezni, és hatékony használatát megszervezni. Dr. Tóth Csaba kandidátus, urológus főorvossal például a vesekő-eltávolítás új módszereinek bevezetését valósították meg Szentesen.
A szentesi radiológiai osztályt országos példaként emlegették a szakmai körökben, vezetője pedig a 70. évéhez közeledve a computertomográfnak is elismert specialitájává vált. A gyógyító munka mellett a tudásmegosztás is fontos volt számára – folyamatosan publikált a szakmai folyóiratokban, tudományos fórumokon előadásokat tartott és tanította a fiatalabb kollégáit.
Munkásságát számos elismerés övezte: a többszörös Kiváló Orvos cím és a Dr. Zsoldos Ferenc után másodikként megkapott Dr. Bugyi István Emlékérem jelezte a kollégái megbecsülését. 1987-ben a Munka Érdemrend ezüst fokozata, 1994-ben Csongrád Megye Alkotói Díja, 1997-ben a Szentes Városért Emlékérem pedig a tágabb és a szűkebb pátriája köszönetét.
1996 januárban az öt részlegből álló, 8 orvost és 20 szakasszisztenst foglalkoztató osztály vezetését Dr. Monoki Erzsébet vette át. Dr. Csípő László főorvos nyugíjasként továbbra is aktívan dolgozott, szinte élete utolsó napjáig. 2002. január 5-én hunyt el 77 éves korában. Sírja a szentesi Kálvária római katolikus temetőben van a kápolna közelében.
Összeállította: Tímár Ferenc

Dr. Csípő László a röntgenosztály vezető főorvosa. Fotó: Szatmári Imre, 1987. A Szentesi Levéltár Fotótára I. 639/2. lsz.: 3047.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.