Még nem érinti a válság a TEJSZOLG-Szentes Kft-t – Erősek a hazai piacon

70 ezer literes parafintároló tartályt helyeztek üzembe nemrégiben a soproni gyertyagyárban.

Az élelmiszeripar, a vegyipar vagy a gyógyszeripar számára, rozsdamentes acél megmunkálásával gyárt keverőket, hőcserélőket, hűtésre, pasztörizálásra alkalmas tartályokat, ládamosókat, egyedi tervezésű berendezéseket és gyártás technológiai rendszereket az Ipari parkban üzemelő TEJSZOLG- Szentes Kft. Szabó Imre ügyvezető igazgatót kérdeztük a cég helyzetéről, fejlesztéseiről, valamint arról, hogyan befolyásolja a mindennapjaikat a kialakult válság.

A tavalyi év rekord – több mint 1 milliárd forintos – árbevételt hozott számukra, eredményesnek értékelheti tehát a 2019-es esztendőt az ügyvezető úr, aki hozzátette, hogy folytatódnak a fejlesztéseik. Mind a gyártás, mind a helyszíni szerelési munkák szempontjából megfelelő rendelés állománnyal kezdték az évet. Az elmúlt években a belföldi fejlődést az hozta, hogy komplett rendszereket is építünk, nemcsak a termékeinket gyártjuk, telepítjük, csőszerelést végzünk, hanem esetenként vezérléssel, gőztechnikával, épületgépészettel kiegészítve, partnercégekkel együtt komplett technológiákat tudunk ajánlani – tájékoztatott.
A cég export tevékenységéről Szabó Imre elmondta: az utóbbi időszakban a belföldi rendelés állományuk növekszik, az exportjuk pedig csökkenő tendenciát mutat. A kieső export bevételeket azonban belföldről tudják pótolni.

A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet hogyan érintette Önöket?

Az első intézkedésünk természetesen a szakemberek által javasolt higiéniai és kapcsolatteremtési korlátozások bevezetése volt a cégnél. Március 17-ével megszűntettük a jelentősebb vidéki munkavégzéseket és a teljes létszámunk itt Szentesen a gyártóüzemben dolgozott. Csak egy-két késztermék kiszállítást vállaltunk, amikor 1-1 napra 2-3 fővel, biztonságos körülmények között tudtuk a munkavégzést folytatni. Mára némiképp lazult ez a gyakorlat. Elkülönített munkaterületen, külön üzemrészben az üzemen kívül jelenleg három helyen dolgoznak a kollégák az országban.

Miként hat a válság a dolgozói létszámra, a munkavégzés idejére?

Teljes munkaidőben folyik a termelés, minden munkatársunkat foglalkoztatjuk. Otthoni munkavégzésre 1-2 fő esetében lenne lehetőség, ők mérnök kollégák, vállalták, hogy bejárnak az üzembe dolgozni. Egyelőre teljes ütemben folyik a termelés. Az elmúlt időszakon azért érződik az, hogy viszonylag kevés új szerződés köthető. Elképzelhető, hogy hosszabb távon csökken a beruházási kedv a partnerek körében, de szerencsére, jelenleg ez még nem érint bennünket.

Ön az a cégvezető, aki a válság egyik ellenszerét a technológiai fejlesztésekben látja. Mire van lehetőségük ebben a helyzetben?

Megfelelő pénzeszközökkel, tartalékokkal rendelkezünk ahhoz, hogy hosszabb időt is át tudjunk vészelni. Valóban próbálunk fejlesztésekkel megerősödve kijönni a járványból. Januárban beüzemeltünk két automata csőhegesztő gépet, és a múlt héten egy tartályfenék vágó és peremező célgépet. Meggyőződésem, ha van elég forrás és válság idején fejleszt a cég, a válságot követő fellendülést már megerősödve várhatja, és profitálhat belőle. A 2008-2009 évi világválság idején is így gondolkodtunk. Akkor építettük az új üzemet. Az eltelt bő 10 év igazolta döntésünk helyességét. Fejlesztéseinket az utóbbi időben önerőből hajtottuk végre. Az idén még napelem-rendszer telepítését tervezzük, amellyel a villamos energia szükségletünk egy részét szeretnénk kiváltani.

Hogyan érintik önöket a kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi intézkedések? Tudnak profitálni ezek valamelyikéből?

Nincs hitelállománya a cégünknek. Mivel nálunk nincs csökkentett munkaidő, így a kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi intézkedések e tekintetben sem érintenek bennünket. Valójában olyan pályázatokat keresnénk, figyelünk, amelyek eszközbeszerzésre, technológiafejlesztésre biztosíthatnak forrásokat. Ha a feltételek megfelelőek, pályáznánk, hiszen a saját erőből végrehajtott fejlesztések ugyan nagyobb szabadságot jelentenek, de így a fejlesztések üteme lassabb.
D.T.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42117 online lapszámunk 1-3. oldalán.



Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.