Az emlékezés napja – kitüntetésekkel

zaszlofelvonas.jpgA városháza dísztermében a zászlófelvonást és az 56-os emlékhely koszorúzását követően ünnepi beszéddel, a “Szentes Város Díszpolgára” cím, és a “Városért” emlékérmek átadásával folytatódott a mai megemlékezés.

Galkó Bence színművész Márai Sándor 1956-ban, New York-ban írt versével emlékezett. A kettős ünnep, az 56-os forradalom és szabadságharc 49., a köztársaság kikiáltásának 16. évfordulója alkalmából a szentesi városházán Szirbik Imre polgármester mondott ünnepi beszédet. 
– 1956. személyes ünnep. Még élnek azok, akik szemlélői, elszenvedői voltak a korabeli eseményeknek. Nem úgy ítéljük meg, mint az 1848-49-es magyar szabadságharcot. Még nem jött el az objektivitás ideje, – hangsúlyozta. Majd emlékezett a Műegyetemről kiinduló történésekre, a szép és reményteljes pillanatokra, melyeknek a megérkező tankok vetettek véget, s arra, hányan hagyták el a később bekövetkező megtorlás elől menekülve, az országot. 
Szólt a nemrég elhunyt Gujdár Sándorról és társairól, akiknek köszönhető, hogy időben Szentesen lefogták az indulatokat, s most nem apáink, nagyapáink sírjaihoz kell elzarándokolnunk. “Békesség, megértés, türelem” legyen köztetek: áll azon a domborműn, amelyet nem rég a családtól kapott.
Az 1988-89-es változásokban benne volt 1956. böcsessége, – tette hozzá, miszerint egy ország nem áldozhatja fel fiait, rájuk a haza építésében van szükség. Mondandóját jókívánságokkal zárva, s mintegy nyugtázva: még ha ez az út a vártnál lassúbb, könnyekkel, verejtékkel teli is, de célba érjünk.

Koszoruzok.jpg

emlekhely.jpg

Lajtha_Laszlo_zeneiskola_tanarai.jpg

Szentes város díszpolgára az a frissen választott Gera József, aki diákéveit tekintve Szentesről indult, és éppen 1956. hevében vette útját – több tízezer ember között – az Amerikai Egyesült Államok felé. Életútját a barát, Kotymán Imre méltatta, aki elmondta róla, hogy a repülés a szentesi repülőtéren lett a szerelme. De már Alabama államban szerzett repülő mérnöki diplomát. 1962-től 33 éven át a NASA munkatársa, meghatározó űrkutatási programokban dolgozik. Ma is Kaliforniában él családjával. Nyugdíjasként is aktív. Vitorlázó repülő és oktatóként is rendkívül sikeres. 
A kitüntetett nem rég, az 55 éves gimnáziumi osztálytalálkozón volt idehaza. Megköszönve az elismerést ígéretet tett arra, hogy a két ország magyarsága közötti kapcsolat ápolásában a szentesiek segítségére lesz.

Gera_Jozsef_koszonete.jpg

Jobbra Gera József, balra Kotymán Imre.

“Városért” emlékérmet vettek át: Balogh Terézia, pedagógus, a TIT titkára. Berkes János szentesi születésű, kiváló operaénekes, Mészáros Júlia, a fiatalok neveléséért, a hatrányos helyzetűek művelődéséért kifejtett négy évtizedes tevékenységéért. Mészáros Zoltán, a HUNOR COOP Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója a helyi sport és kultúra támogatásáért, a Lecsófesztivál megrendezéséért, gazdaságvezetői munkásságáért. Szatmári Nagy Szilvia táncpedagógus az országos és nemzetközi versenytánc területén városunk hírnevének öregbítéséért. Az Új Hajtás 102 Közhasznú Egyesület keresztény szellemű ifjúsági programjaiért.       

Varosert_emlekermesek.jpg

unneplok.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.