A DélKerTÉSZ-nél is átírja a számokat a válság – Óriási fejlesztést terveznek

Az óvintézkedéseket minden dolgozónak be kell tartania.

Szerencsére, még a koronavírus-járvány előtt, február elején a szentesi Délalföldi Kertészek Szövetkezete is részt tudott venni Berlinben, a hagyományos Fruit Logistica innovációs kiállításon. Ezúttal is az Agrár Marketing Centrum és a FruitVeB közös szervezésében, több cég és TÉSZ összefogásának részeként mutatkozhatott be a DélKerTÉSZ, részvételüket Nagypéter Sándor elnök- ügyvezető igen sikeresnek tekinti.
-Európa egyik legjelentősebb, 3300 kiállítót és 80 ezer látogatót vonzó szakkiállításán idén a klíma- és környezetvédelem kihívásaira adtak válaszokat a résztvevő cégek. 14 munkatársunkkal és termelőinkkel együtt voltunk jelen, hiszen mind a kül,- mind a belkereskedelem versenyképessége szempontjából fontos újításokat láthattunk. Cseh és németországi partnereinkkel – többek között – valamint a göngyölegforgalmazás modernizálásáról is tudtunk tárgyalni. Láthattuk, hogy a csomagolás területén a műanyag egyre inkább kiszorul, a környezetbarát zacskók, papírtálcák váltják fel. Ilyen termékeink pl. a grill csomagjaink, amelyekbe többféle paprikát és koktélparadicsomot is csomagoltunk. Igen nagy sikert aratnak az áruházláncok polcain.

Az idei Fruit Logistica kiállításon.

-Beszélgetésünk második blokkjában arra kérem ügyvezető urat, hogy az elmúlt gazdasági évet értékelje.
-A 2019-es esztendő kimagasló év volt, akár a fehérpaprika értékesítést, vagy a termelőknek kifizetett nettó éves átlagárat vesszük figyelembe. Eleve úgy gondolkodtunk, ha a 2018 évi csúcs év eredményeit tartjuk, akkor sem lesz okunk panaszra. Ehhez képest az étkezési fehér paprika átlagára 18, a hegyes erős paprika nettó éves átlagára 10, a kápia paprikáé 8, a paradicsomé 8, a slágernek számító koktélparadicsomé 27%-40-kal növekedett az előző 2018. évhez képest. A káposztafélék értékesítése ugyan 25 tonnával csökkent, ám a fejes káposztánál 67%-kal, a kínai kelnél 80%-kal lett több a termelői nettó átlagár. A megtermelt és forgalmazott mennyiségek, a kápia paprikát kivéve, 5-8%-kal növekedtek. A kápia paprikánál leginkább a tavaszi hűvösre, olykor hidegre fordult időjárás vetette vissza a termés mennyiségét 5%-kal. Cégünk az összes zöldség-gyümölcs értékesítésére vonatkozóan 10.873 milliárd forint árbevétellel zárta az elmúlt évet. Ebből 7,5 milliárd forintot tett ki az 5 áruházlánccal folytatott kereskedés. A társ cégünknél a dinnye forgalmazás árbevétele is nőtt mintegy 330 millió forinttal.
Az árbevétel alakulásában fontos szerep jut továbbá az ipari növényeknek is– említette Nagypéter Sándor. A konzerv, azaz ipari paradicsom, zöldborsó és fejtett bab értékesítése 1,2 milliárd forintot tett ki, bár az ipari növények mennyiségi csökkenése is összefüggött az időjárással.

Jobbról a második Nagypéter Sándor elnök- ügyvezető.

-Az idei évre tervezett számokat mennyire írja át a március 11-ével kihirdetett hazai veszélyhelyzet?

-A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatásait március utolsó felében éltük meg drámaian, amikor csillapodott a felvásárlási láz, s még nem kezdődött meg a húsvéti lakossági bevásárlás. Azóta a forgalom kiegyensúlyozott. Mi magunk is vészhelyzeti tervet készítettünk. Ez alapján fokozott óvintézkedések között egy komoly pandémiás terv mentén dolgoznak a dolgozóink, csaknem teljes létszámmal. Mindössze 5-10 fő vesz részt otthoni munkavégzésben, elsősorban az adminisztráció terén, és senkitől sem kellett megválni – ismertette az elnök úr, és a gazdasági vonatkozásokról elmondta:
-Mind a paprikafélék, mind a koktélparadicsom, mind az ipari növények értékesítésében a tavalyi mennyiségekre szerződtünk. Amennyiben az értékesítési átlagárak elérik ebben a helyzetben a 2018-2019-es évek együttes átlagárait, akkor teljesülhetnek az idei várakozásaink. Az összes zöldség-gyümölcs árbevételt 10,5 milliárd forintban tervezzük.

Példa a modern, újrahasznosítható papír csomagolóra.

-Végezetül szóljunk a beruházásokról…
-Ezekben a napokban adjuk be a 2020. évi Operatív Programot, melynek teljes költségvetése 1,650 milliárd forint értékű, amelynek 40%-át kell önrészként biztosítanunk. Ez azt jelenti, a teljes támogatási költségvetésből közel 550 millió forintot a beruházásokra, fejlesztésre tervezünk. Ebből 350 millió forintot a telephelyünkre, 200 millió forintot a termelőinknél megvalósuló beruházásokra kívánunk költeni. A termelőinknél többek között üvegházi automata permetezőgépek, paprikaválogató-gépek, targoncák, szedőgöngyölegek vásárlásán, öntözőrendszerek kiépítésén, fóliaházak megépítésén, tároló csarnok kialakításán, elektromos művelőkocsik beszerzésében gondolkodunk. A telephelyünkön 499 kW teljesítményű napelemes erőmű létesítésével szeretnénk jelentős, mintegy 60%-os elektromos áram kiváltást elérni. Sor kerülne térburkolat felújításra és parkolóhelyek kialakítására, továbbá megújulna a porta. Az eszközbeszerzések között informatikai eszközök, targoncák, hűtőkompresszorok, pántológép, vonalkód leolvasók is szerepelnek, és megvesszük a harmadik automata hálózógépünket is az ellenőrző mérleggel. Épületbővítések között a tagi átvevő részt és a csomagoló és kartontároló között részt kívánjuk beépíteni minőségbiztosítási szempontból. Első körben a legfontosabb logisztikai és csomagolási kapacitásokat szolgáló beruházásokat június végéig vállaltuk elvégezni.

Dömsödi Teréz
Fotók: DélKerTÉSZ és Vidovics Ferenc

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.