Védőeszközöket kapott a Parkerdő otthon és más aktualitások

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Gémes László komplett védőruházatból álló csomagot adott át április 23-én a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon vezetőjének, Dányiné Nagy Andreának.

Gémes László elmondta, hogy az utóbbi hetekben több programot elindított a megyei önkormányzat, a helyi piacok népszerűsítésétől a gyermekek informatikai eszközökkel való ellátásáig. Buzdították a gyerekeket, telefonon tartsák a nagyikkal a kapcsolatot, ahol szükség volt rá, az időseknek mobiltelefonokat adományoztak. A kínai testvér megyéből kapott adományokat osztják szét most a védekezésben résztvevő személyek és intézmények között, azaz idősekkel, betegekkel foglalkozó otthonok, egészségügyi ellátó központok, háziorvosok, tanyagondnoki szolgálatok részesülnek az adományból. Szentesre a Parkerdő Otthonnak orr-, szájmaszkokat, védőruhákat, védőszemüvegeket, teljes arcpajzsokat hozott. Szombaton érkezik egy ugyanilyen csomag a Református Idősek Otthonának is – hallhattuk.

Gémes László sorolta, hogy a kínai testvérmegyétől 15 ezer szájmaszk, 1000 darab védőruha, hozzájuk plexi pajzsok, szemüvegek érkeztek. A megye számos intézményébe kb. 200 darab maszkot, 30 védőruházatot és kiegészítőket osztanak szét ezekben a napokban.

Elmondta még, hogy mind a megyében, mind Szentesen elégedett a védekezéssel. A lakosok fegyelmezettek és az önkormányzatok is mindent megtesznek a járvány leküzdéséért.

A Szentes Televízió kérdésére válaszolva szólt arról, hogy a megyében az Operatív Programok tovább folynak. Jelenleg másfél milliárd forintnyi fejlesztési forrást tudnak 12 településre szétosztani. Az ősz folyamán újabb pályázatok megnyílására számítanak, készülnek, így arra törekednek, hogy a megyébe minél több forrás érkezzen, a települések minél több fejlesztési forráshoz jussanak, így többek között Szentes is.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester arról beszélt, hogy meglátása szerint is Szentesen jól állnak a járványügyi védekezéssel. Ma sincs tudomása szerint komolyabb probléma a Covid-19 járvány kapcsán városunkban, ám a napokban bejelentett központi információs stop, reméli, hogy nem ad alapot sajátos történetek terjedésére a lakosság körében. Továbbra is jónak tartaná, ha a helyi Védelmi Bizottság elnöke, vagy a kórház főigazgatója, vagy a polgármester, de valaki tudjon 2-3 naponta valós, hiteles információt szolgáltatni a lakosságnak.

Arra a kérdésre, hogy a védekezés hogyan érinti a város költségvetését, azt mondta: – Eddig a Dr. Bugyi István Kórház részére közel 7 millió forintot adtunk a védekezésre. 22 ezer szájmaszkot rendeltünk, sajnos alig találni fertőtlenítőszert a piacon. Szegvárról kértünk kölcsön egy kartonnal. A maszkoknál napi árak vannak, igyekszünk letörni a magas árakat.

-A gépjárműadóból a központi védekezési alapba 85 millió forintot kell befizetni. Milliós nagyságrendű minuszt jelent az idegenforgalmi adó és a parkolás bevételének kiesése. A városi gazdasági társaságok bevételei is több 10 millió forintban maradnak el. Havi szinten kb. 50 millió forint a bevétel kiesés. Az iparűzési adó decemberi befizetéseinek májusra halasztása közel 200 milliós hiányt hozhat decemberben az idei költségvetésben – tette hozzá.
Érdeklődésünkre Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy az önkormányzatra és társaságaira a hitel moratórium nem vonatkozik, a felvett hiteleket törleszteni kell. A korábbi OTP megállapodásban rögzített 500 milliós hitel keretösszegből eddig még nem használtak fel, azonban a Petőfi Szálló és Vigadó projekt befejezéséhez szükség lesz erre is – tudtuk meg a polgármestertől.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.