Megelevenedő Szentesi Anekdoták

Április 16-án a Koszta József Múzeum igazgatója a Fridrich Fényírda elé invitálta a sajtó munkatársait egy fontos bejelentés kapcsán. Farkas László Róbert elmondta, hogy a Szentes Városi Könyvtárral együttműködve, hétfő esténként, a múzeum Facebook oldalán, a régimódi történetmesélés hagyományait idézve, a könyvtár Szentesi Anekdoták c. kötetéből olvas fel anekdotákat. Az anekdoták által olyan szentesi lakálpatrióták történetei elevenednek fel, mint pl. Csallány Gábor múzeumalapító, Koszta József Kossuth-díjas festőművész, Tokácsli Lajos festőművész, vagy éppen maga Fridrich János fényképészmester.

Sallainé Gresó Klára, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója szólt arról, hogy a szentesi anekdotákból Vágvölgyi Zoltán szerkesztésében három kötet jelent meg eddig, a harmadik 2019. januárban. Az olvasói igények miatt azonban az első két kötetből is újra nyomtattak. A kötetek megvásárolhatók a könyvtárban.

A Szentesi Anekdoták kötet kapcsán Vágvölgyi Zoltán helyismereti könyvtáros, szerkesztő előbb az irodalmi hagyatékainkra utalt. Arra, hogy olyan jeles irodalmár, helytörténész személyiségek, mint pl. Bucsány György, munkássága, az általuk megőrzött emlékek közkinccsé váljanak. Több olyan történet maradt fenn, amelyek rövidek, tanulságosak, mulattatóak, a kötetek ezeknek a történeteknek a gyűjteményei. Általuk jeles személyiségeinkről, mint emberekről, lehet többet megtudni. Az anekdoták többek között, Rózsa Gáborról, Bugyi tanár úrról, akiről a legtöbb történet szól, és maga is a legtöbb anekdotát rögzítette levelezésében, szólnak.

Extrém idők, extrém megoldásokat kívánnak – vázolta Szijj András filmrendező, aki a felolvasásokról a felvételeket készíti. Kiemelte, hogy a nehéz időkben még nagyobb szükség van a kultúrára. Abban szeretne segíteni, s ez már folyamatos törekvés, hogy a múzeum minden körülmények között élményt nyújtó közösségi tér lehessen.
– Bevallom, én voltam az, aki azt mondtam, hogy igazgató úr adja a hangját és a művészi képességeit ehhez a dologhoz. De nem is ez az egyetlen munka, amire készülünk, további tartalmak fognak majd a következő hetekben megjelenni a közösségi média felületeinken. Ún. Potkesteket készítünk, amelyek a 21. század legmodernebb, 4K minőségét jelentik. Erre ma már egyes okostelefonok is képesek. A 4K olyan képfelbontás, amely mozivásznon is tűélesen képes megjelenni. Már az anekdoták felvételei is ebben a minőségben készülnek – mondta.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.