Hiánypótló együttműködés

A Koszta József Múzeum ligeti, Csallány Gábor Kiállítóhelyén fogadta Farkas László Róbert igazgató Dr. Türk Attilát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Tanszékvezetőjét, aki valójában „hazajött” Szentesre, mivel 2012-13-ban a Koszta József Múzeumot vezette. Farkas László Róbert bejelentette, hogy most nem a már megszokott könnyen emészthető, széles közönségnek szóló esemény tanúi lehetünk. Történelmi pillanatnak nevezte annak bejelentését, hogy a Koszta József Múzeum együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, melynek keretében májusra tervezik az első közös kiadványuk megjelentetését.

Bejelentette azt is a szentesi múzeum igazgatója, hogy újabb nagy formátumú kiállításra készülnek „ATTILA ÖRÖKÖSEI” címmel, amelynek a Múzeumok Éjszakáján számíthatunk a megnyitására. A kiállítás régészeti kurátora Dr. Türk Attila lesz. A Természettudományi Múzeum anyaga adja majd a kiállítás nagy részét. Tanár úrnak köszönhetően azonban a helyi gyűjtemény felhasználásával fog a kiállítás kiegészülni. Az együttműködéshez támogatóként csatlakozott a Püspökség is – hallhattuk.

Dr. Türk Attila ismertette, hogy 2012-ben jött létre az egyetemen belül a Régész Tanszék. Az egyetem által biztosított támogatás révén Régészettudományi Intézetté fejlődhettek, amely jelenleg négy tanszéket foglal magában. Az egyik alapoz a középkori régészetre, a másik a római karos képzés, van a roncsolás-mentes régészeti kutatás eszközeinek használatával, valamint a magyarság őstörténetével foglalkozó tanszék.

Dr. Türk Attila elmondta, hogy nem csak az igazgatósága idejére emlékezik vissza szívesen. A szentesi múzeum falai között vált gyakorló régésszé. Ásatásokat végzett Szentes város határában és a szakdolgozatát Kajánújfalu terepbejárásából készítette.

-Kutatási témáim is ezer szállal kötnek Szenteshez. Adódott a lehetőség, hogy a korábban kényszerűen félretett projektjeinket most már közösen meg tudjuk jeleníteni. A népvándorlás korából (germán, gepidák) európai szintű leletanyag áll rendelkezésre, amely nagyon jól gondozott, rendben tartott gyűjtemény. Eddig azonban a tudományos világ nem ismerhette, így a nagyközönség sem. Az ország három olyan mikro-régiójáról beszélünk, amely a múzeumok kialakulásának idején, a 19. században már nagyon komoly gyűjteménnyel rendelkezett. Mindezek bemutatására közös kiadvány sorozatot hozunk létre a következő években. Az együttműködés alapja a régészeti gyűjtemény közös feldolgozása, közös terep munkálatok, a diákjainknak pedig ásatási gyakorlatok biztosítása.

Az első kötet, amelynek borítóját és tartalomjegyzékét láthatják a képen, a Szegvár határában előkerült kora avar kori híres temető több évtizedes leletanyagára épül. Ennek a munkának köszönhetően a Kárpát-medence avar kori, 6-7. századi műveltségét össze tudjuk hasonlítani a Kelet-európai sztyeppe régiók leletanyagával. Az első kötet lesz a leletanyag közlése, amely Lőrinczy Gábor friss szemléletű, megfigyelésein, ásatási módszerén alapul, ami azt jelenti, hogy ő a sírformák megásásával kutatott. A részletek kibontása, értékelése fontos szerepet kap majd az év második felére tervezett második, a tanulmánykötet megjelenésével – ismertette Dr. Türk Attila, aki hozzátette:

-A szentesieknek mindez azért fontos, hogy saját kulturális hagyatékukat szép, minőségi katalógusokban, könyvekben, publikációkban, angol nyelvű fordítás részletekkel be tudjuk mutatni. Ez az eredmény büszkeséggel tölthet el mindenkit. Mind a kiállítási anyagok vándoroltatása, mind a tudományos érdeklődés helybe hozása ezután fontos alternatíva lehet. A részben kiásott, részben megbolygatott lelőhelyeken, akár pályázatok segítségével, eredményes további feltárásokat lehetne végezni.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Egy hozzászólás “Hiánypótló együttműködés” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    KÖZLEMÉNY – NYITVA LESZ INGYENESEN A MÚZEUM, MÁRCIUS 15-ÉN
    Tisztelt Múzeumlátogatók!
    Hivatalosan értesítjük Önöket – a Szentesi Önkormányzat vezetőségével, valamint a Szentesi Járási Hivatal elöljárójával
    egyeztetve -, hogy a szentesi Koszta József Múzeum nemzeti ünnepünkön, március 15-én, vasárnap 10.00 és 18.00 óra között nyitva tart, és ingyenes belépési lehetőséggel várja látogatóit.
    A járványügyi helyzetre tekintettel azonban kérjük megértésüket, az óvintézkedések betartását:
    A “Temesvár ’89” kiállításunk bejáratánál (főépület, Vármegyeháza) kézfertőtlenítő adagólót helyeztünk ki, belépéskor kérjük annak kötelező jellegű használatát.
    Továbbá, a kiállítóhelyeinken, valamint főépületünkben csak maximálisan, egyszerre 100 fős turnusokban tudjuk fogadni
    vendégeinket. A látogatóink ez irányú türelmét, várakozását – míg a csoportok távoznak és érkeznek – előre is megköszönjük.
    Tisztelettel és szeretettel várjuk Önöket tehát március 15-én, vasárnap, ingyenesen.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.