Két szentesi humorista jó pillanatai

A Szentes Városi Könyvtár Kisvárosból a nagyvilágba c. sorozatának március 10-én Kőhalmi Zoltán Karinthy –gyűrűs humorista, építészmérnök volt a vendége. A stand upról, a humorról és persze Szentesről Badár Sándor Karinthy –gyűrűs színész beszélgetett vele.

A mosoly, a nevetés kísérte végig azt az 1 órát, amellyel a két szentesi humorista megajándékozta a közönséget. Egy kicsit újra haza, közelebb hozta ez a találkozás sokunkhoz a nevettetés mestereit.

Kőhalmi Zoltán 1977-ben látta meg a napvilágot, ahogy fogalmazott, „a szentesi kórházban”. Elmondása szerint, amíg a Bocskai utcai óvodába, majd a Klauzál Gábor Általános Iskolába járt, jó gyerek volt. Eltekintve némi osztályfőnöki figyelmeztetéstől.

Badár Sándorral felidézték a hajdani sakk szakkör élményeit az Úttörőházból, és a szakkörvezető Miska bácsi alakját, szokásait. Badár Sándor szerint Kőhalmi gyerekként is kifordított, szürreális életszakaszban volt, hiszen azon túl, hogy rajzolni nagyon szeretett, ő maga sem tudta eldönteni, hogy humán, vagy reál beállítottságú inkább. Miután a Ságvári gimnáziumba ment fizika szakra, azért a 8 évente megrendezett tehetségkutatóra is elkezdett figyelni és készülni. Azután elröpült a 8 év, és a Humorfesztiválra elkészült írását be is dobta a fesztivál postaládájába. Ezek az idők a 90-es évek elején a Farkasházy – Sinkó időszakot jelentették a magyarországi kabaré történetében. A Humorfesztivál megnyerésével a kabaréjelenetek írásában merült el, ám akkor – mint mondta – nem tudta elképzelni, hogy egyszer színpadra áll, és maga elő is adja azokat. Színészek mutatatták be a jeleneteit.

A Humorfesztiválon aratott siker után Fábry Sándor háttérembere lehetett. Badár Sándorral itt találkoztak újra. Nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy megreformálják a humor világát. Nagyon vidám, filmetűdökre épülő stand up-os 11 év következett, brigádkirándulásokkal, megrendelt poénokkal. Két szentesi jó pillanatban, jó helyen találkozott.

Kőhalmi Zoltán montipájton rajongó, az abszurd humorral fertőződött meg – hallhattuk. Megfigyelő humorista. Azt vallja, a színpadra annyi humor kell, amit elbír a közönség.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.