Virágkiállítás és vásár – Sokan szeretnénk megkóstolni a bolgár paradicsomot

Március 6-án délelőtt nagy érdeklődéstől kísérve nyitotta kapuit, és március 8-án délután zárul az idei virágkiállítás és vásár a Szecessziós Házban.

A kiállítás megnyitóján Szabó Zoltán Ferenc polgármester szólt arról, hogy tavaly 180 éves hagyományt élesztettek újra a világkiállítás megrendezésével. A rendezvényt a tavasz hírnökeként szánják, a hagyományteremtés szándékával. Megköszönte a közreműködő kiállítók részvételét, s hogy idén többen hozták el dísznövényeiket, virágkölteményeiket erre a három napra a Szecessziós Házba.

Ezúttal új színfolt, hogy eljöttek az Országos Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, Karailiev Iván elnökhelyettes és a Bolgár Kutatóintézet vezetője, Tyutyonkov Jordán. A város a bolgárkertészek munkásságára emlékező szobor tavaly őszi avatásán már fogadta az önkormányzat tagjait, akik nagyra értékelték a múlt emlékeinek megbecsülését. A bolgár nemzetiségi önkormányzat az országban több helyen indított már megmérettetést a kertészek között, amelyhez zöldség magvakat, palántát adnak, örömmel jelentette be a polgármester – a program Szentesre is megérkezett.

Több féle paradicsom vetőmagot hoztak a Bolgár Kutatóintézetből, amelyeket szabadban kell felnevelni, termésük igen különleges, formája és nagy méretei miatt. A termés darabonként megközelítheti akár az 1 kg-ot is. Puha héjú, ízletes paradicsomok növekednek a vastag szárakon, viszont ehhez jó alaposan meg kell karózni a növényt. A termés lehet rózsaszín vagy piros szív alakú. Mintegy 4000 mag talál gazdára, negyvenesével kitasakolva. Ám osztottak még opál, ideál fajtát, valamint kápia, paradicsompaprika és uborka magokat is. Utóbbiakat az önkormányzati üvegházban nevelik fel a munkatársak. Aki nem szeretne a magokkal kísérletezni, inkább palántát ültetne, Berezvai Csilla főkertésznél lehet palántát igényelni. (E-mail címe: berezvai.csilla@szentes.hu. ) Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy Szegvár Önkormányzata is csatlakozik a programhoz.

 Hogyan is versenyezhetnek egymással a termesztők? A versenyben résztvevők fényképekkel tudják dokumentálni a végeredményt, a terméseket, amelyeket Berezvai Csilla főkertész fenti e-mail címére kell megküldeni augusztusban. A versengés a Lecsófesztiválon történő eredményhirdetéssel zárul – hallhattuk.

Az Országos Bolgár Önkormányzat elnökhelyettese, Karailiev Iván arról beszélt, hogy mindkét dédnagyapja bolgárkertészként érkezett Magyarországra, paradicsomot termesztettek. A termést a Bosnyák téri piacra vitték értékesíteni, így ő maga – belenőve ebbe a folyamatba – a kereskedői pályát választotta. Így került kapcsolatba városunkkal is.

Örömének adott hangot, mert a rokon dolgok, így a kertészkedés is képes összehozni az embereket. Ezúttal megismerhetik a bolgár paradicsomot, s talán meg is szeretik. Már nincs nagy kertészete – mondta -, de a kerítése mellett nagy, kilyukasztott vödrökben termeszti minden évben az előző évi termésből származó magokból nevelt paradicsomokat.

Kép és szöveg: D.T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.