Termesszen Ön óriás paradicsomot és nyerjen! – Vetőmagok találnak gazdára a virágkiállításon

A Petőfi Szálló épületében lévő Szecessziós Házban idén is lesz Szentes Város Önkormányzata rendezésében Virágkiállítás és Vásár. Ebből az apropóból tartott sajtótájékoztatót február 26-án délelőtt Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Berezvai Csilla, az önkormányzat főkertésze a polgármesteri hivatalban.

A hagyományossá váló rendezvény persze nem csak a szentesieké, a szervezők a környező településeken élő, kertészkedést, a virágokat kedvelő lakosokat is hívják és várják – hallhattuk a polgármestertől. Ahogy tavaly is, a rendezvény a Nőnapra épül. A március 6-án 10 órakor tartandó megnyitó után 18.00 óráig, március 7-én 10.00 és 18.00 óra, március 8-án pedig 10.00 és 17.00 óra között fogadják a látogatókat.

A polgármester kiemelte a város korábbi sikereit a hazai és nemzetközi környezetszépítési versenyekben. Szólt továbbá arról, hogy városunk a bolgárkertészeknek emléket állító szobor felavatása kapcsán felvette a kapcsolatot az Országos Bolgár Nemzetiségi Önkormányzattal. Képviselőik, valamint a Bolgár Kutatóintézet munkatársai már többször is jártak városunkban azóta. Együttműködési megállapodásra is jutottak az önkormányzattal, melynek köszönhetően nem mindennapi versengésre hívják meg a lakosságot – jelentette be Szabó Zoltán Ferenc. A Bolgár Kutatóintézet szabadföldi paradicsom vetőmagokat ajánlj fel városunknak. A magokat a helyi családok elültethetik, gondozzák a kifejlődő növényeket, a terméssel versenyezhetnek egymással, amiért természetesen elismerés jár.

Góliát bulgáriai fajta paradicsom. (Fotó forrása www.foldszint.blog.hu)

A kezdeményezés úgy kapcsolódik a virágkiállításhoz, hogy itt, a megnyitón lesznek a vetőmagok szétosztva a vetélkedést vállaló lakosok között. A növények fejlődését a játékban résztvevők fotókkal dokumentálják. Ezek a paradicsomok azonban nem akármilyen termést hoznak, a Góliát típusú termések súlya elérheti az 1 kg-ot is darabonként. A termések nem túl szépek, ám fantasztikus ízvilággal rendelkeznek. Ilyen verseny Budapest több kerületében van rendszeresen – hallhattuk. Szabó Zoltán Ferenc azt is bejelentette, hogy a főkertész asszonnyal maguk is kipróbálják odahaza e paradicsomfajta termesztését.

A vállalkozó szellemű lakosok augusztus 20-ig dokumentálhatják majd a növényeik fejlődését és termését. A fotókat a főkertész asszony e-mail címére kell eljuttatni, ezután kezdődik az internetes szavazás. A képek komoly nyereményeket fognak érni a Lecsófesztiválon történő eredményhirdetés alkalmával.

Berezvai Csilla főkertész mindehhez hozzátette: tavaly a virágkiállítás ötlete néhai Labádi Lajos ny. főlevéltáros kutatásaira épült. Tavaly volt 135 éve, hogy először rendeztek Szentesen virágkiállítást.

-Apró léptekkel lépdesünk – idén egy kiállítóval több lesz. Itt nem csak vásárolni és gyönyörködni lehet, ötletek gyűjthetők, a kiállítóktól szakmai tanácsokat lehet kérni, kapni – invitált mindenkit a főkertész asszony.

Kép és szöveg: DT.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.