Szentesen először – Családi Disznótoros Nap

A Mátéffy utcai Tagóvoda Tádé csoportja hangulatos műsorral köszöntötte a résztvevőket.

Szentes turisztikai, idegenforgalmi népszerűsítése érdekében új hagyományőrző rendezvényt hívott életre Szentes Város Önkormányzata, amelyre február 29-én, elsőként a szökőnapon kerül sor. Ez a program a gasztro – kulturális programok sorába illeszkedik. Szabó Zoltán Ferenc polgármester elmondta, hogy mindenképpen olyan kezdeményezésben gondolkodtak, amely tömegeket mozgathat meg. Alkalmas arra, hogy mind a város határain belül, mind azon kívül a közösségépítést szolgálja. Ennek érdekében meghívták a környező 22 település vezetőjét és Farkas Sándor államtitkár urat, valamint a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét, Gémes László urat is az első szentesi Családi Disznótoros Napra.

Több környező településen rendeznek hagyományos disznóvágásra épülő rendezvényt. Városunkban is elevenen élt a disznóvágás szokása még a 90-es években is, a családok ily módon biztosították egy időre saját maguk számára az élelem, jelentős részét. Szeretnék feleleveníteni a hagyományt, megismertetni a gyermekekkel a hajdani disznóvágások hangulatát, szokásait.

Vereb László, a Szentes Televízió tulajdonosa felajánlásából közel 1 tonna sertés érkezik a városba a hónap utolsó napján – hallhattuk. Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy az első egyeztetések nyomán, amelyeket Antal László ezredes úrral folytatott, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a kitelepülés eszközei, padok, sátrak, gulyáságyú és segítő katonák, stb. biztosításával vesz részt a rendezvényen. A MH Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya a segítségnyújtást jóváhagyta.

Reggel 7 órára érkeznek az ifjúsági ház melletti a gödörbe a feldolgozásra váró jószágok. Az összefogásra, közös gondolkodásra épülő rendezvény jótékony céllal valósul meg. A helyszínen készített disznótoros reggeli, ebéd és koraesti vacsora ára azonban nem lesz magas. A nap nettó bevételével az önkormányzat a helyi óvodákat támogatja. Az ételek elkészítésében oroszlánrészt vállal a Központi Gyermekélelmezési Konyha – tudtuk meg. A feldolgozáshoz szükséges eszközökkel, fűszerekkel és személyzettel a Szarvasi Húsbolt, Sőrés Zoltán és csapata támogatja a rendezvényt.

Kiss Csaba István alpolgármester a helyszíni bejárás után, amelyen minden segítő és támogató részt vett, azt mondta, hogy minden résztvevő felkészült, minden részletben egyeztetés történt. hogy az előírásoknak mindenben megfeleljenek. A sátrak elhelyezése, víz és áramellátás, a sátrak fűtése is megoldottá vált.

A reggeli 9.00 óra tájékán várható, hagymás sült vér, hozzá sült hagymás tokaszalonna 710 Ft lesz egy adag. Tartozik hozzá kenyér és savanyú uborka.
Ebédre Orjaleves készül csigatésztával, húsos csonttal 400 Ft lesz belőle egy adag. Vegyes sertéspörkölt öreg tarhonyával, almapaprikával, kenyérrel 560 Ft-ért lesz kapható. A sült hurka 1600, a kolbász 2800 Ft kilónkénti árban számítódik. Lehet majd Cigánykát vásárolni (kolbászhússal, májjal készült fasírt) 320 Ft-ért darabonként.

A kulturális, szórakoztató és kézműves programokon túl Mód László néprajzkutató tart előadást a régi disznóvágásokról a rendezvényen. Ehhez kapcsolódóan várnak a szervezők régi fényképeket a lakosoktól, amelyeken megörökítették a hajdani szokásokat, vagy ha idősebbek mesélni szeretnének régi disznóvágásokról a rendezvényen, erre is lehetőség lesz.

A szervezők szeretettel várják a szentesieket és a vendégeket az egész nap folyamán. Lehetőség szerint együtt, beszélgetve töltsék az időt minél többen a finom ételek mellett.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.