A Magyar Honvédség nagy családjába léptek – 55 katona eskütétele és elismerések átadása a sportcsarnokban

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél alapkiképzést teljesítő katonák ünnepélyes eskütételére került sor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban február 14-én. Az ünnepségen részt vett Dr. Juhász Tünde a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Szabó Zoltán Ferenc Szentes Város polgármestere, Dr. Tóth Flórián a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi Járási Hivatalának vezetője, Móra József a Honvédség és Társadalombaráti Kör elnöke valamint Kriston István főtörzs-zászlós, a MH Parancsnokság vezénylő-zászlósa, aki az esküt tett katonákat köszöntötte.

Az ünnepség előzménye, hogy a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezrednél január 6-án 71 újonc részvételével alapkiképzés kezdődött. A 6 hetes kiképzés követelményeinek 55 fő tett eleget. A kiképzett katonák első beosztásukban a HM Védelemgazdasági Hivatalához, a Magyar Honvédség Parancsnokságához, továbbá a Magyar Honvédség Parancsnokság alárendeltségében működő 11 alakulathoz kerülnek.

Az ünnepélyes eskütétel szövegét Szűcs Ádám közkatona, az alapkiképzésen a legjobb teljesítményt nyújtó katona mondta elő oly módon, hogy szülei mellette állhattak ezekben a percekben. Rendkívül megható, felemelő pillanatok voltak ezek.

Majd a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, Antal László ezredes, az alapkiképzés érdekében végzett szakmai munkájuk elismeréseként könyvet adományozott Kondor Zoltán századosnak, Csonka Csaba hadnagynak és Kucsera László zászlósnak.

Emléklapot adományozott Papp István őrmesternek és Lengyel Csaba tizedesnek.

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka az alapkiképzésen való kiemelkedő teljesítményük elismeréseként Emléklapot adományozott Kovács Viktor főtörzsőrmesternek, Csík István közkatonának, Agócs Attila közkatonának és Szilágyi Dorina közkatonának.

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred megbízott vezénylő zászlósa, vezénylőzászlósi érmet adományozott az alapkiképzésen való kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Kovács Viktor főtörzsőrmesternek.

Ünnepi beszédében Kriston István főtörzs-zászlós, a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezénylő-zászlósa előbb Korom Ferenc altábornagy parancsnoki köszöntését tolmácsolta. –Parancsnok úr büszke önökre, ahogy a teljes Magyar Honvédség közössége is, hogy a mai napon a Magyar Honvédség nagy családjába léptek.

-A katonai eskü egy életre szól – mondta. Ugyanezek az érzések gondolatok foglalkoztattak közel 30 évvel ezelőtt, amikor a Magyar Honvédséghez sorkatonaként csatlakoztam. Útravalóul a saját megélt tapasztalataim szántam, amelyek immár a közel három évtized tapasztalatai.
-A Magyar Honvédség mindig gondoskodott rólam. Akár harcban, akár béketeremtésben, akár határvédelemben, vagy katasztrófát számoltunk fel, mindig a bajtársaim voltak mellettem és számíthattam rájuk. Önök számíthatnak mindnyájunkra, és önökre is számíthatnak a bajtársaik. Soha nem lesznek egyedül. Soha nem fog Magyarország, a Magyar Honvédség olyat kérni önöktől, amire nem készítettük fel önöket. Azonban ne legyen kétségük, hogy mindaz, amire felkészítettük önöket, az számon lesz kérve. Nagyon fontos, hogy tudják és értsék, hogy a kiképzésük itt nem ért véget. A legjobb katonák elindították azon az úton önöket, ami az élethosszig tartó tanulás folyamata. Hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom legkiválóbbjai közé tartoznak, mert nem kevesebbet vállaltak, mint hogy a magyar nép szuverenitását, jogait, akár az életük árán is megvédjék. Kevesen tesznek ilyen esküt, s ha kell fel is áldozzák az életüket másokért. Megköszönte tehát a szolgálatvállalásukat.

Majd szólt a honvédelmi és haderő-fejlesztési programról, melynek középpontjában a katona áll. Olyan technikai fejlesztésen fog az elkövetkező időben keresztülmenni a Magyar Honvédség, ami régóta nem volt. Azonban mindez nem működhet jól, ha nincsenek felkészült katonák, tette hozzá. Ezért a folyamatos képzésre biztatta az esküt tett katonákat.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.