A Népzene Napjával is emlékeznek Papp Imrére

A Zöldág Hagyományőrző Szakkör ma, február 3-án tartott sajtótájékoztatót az idei évre tervezett programjaik ismertetésével.  Hankó Györgyné, a szakkör vezetője tájékoztatójában elmondta, hogy hagyományőrző programjaikat Papp Imre (1900 – 1974) a paraszti élet krónikása, néprajzi író emlékének szentelik.

Mivel a szakkör küldetése a néptánc, népzene és ezen belül is a tekerőmuzsika értékeinek, hagyományainak megőrzése, a népi szokásvilág megismertetésében éppen Papp Imre írásművei képviselnek maradandó értéket. Papp Imre bácsi dalokat is gyűjtött, (hármat meg is szólaltattak a sajtótájékoztatón) ám életművében papírra vetett minden szokást és hagyományt, amely a parasztság mindennapjait meghatározta. Eleinte ceruzával írt – hallhattuk. Hogyan ismerte fel magában ezt a képességet, kik segítették, bátorították?

Már gyermekként is gyűjtögetett régi tárgyakat. Íráskészsége fejlesztésében azonban Gilicze László felsőpárti református lelkész is bátorította, akinek megbízásából a szentesi református egyház krónikájába 9 fejezetet írt meg. Csalog József múzeumigazgató biztatására az ötvenes évek közepén merült el tanulmányai, összesen 51 dolgozat elkészítésében. Ekkor már írógépen dolgozott.

Hankó Györgyné ismertette, hogy május 16-án a Réti tanya, Imre bácsi szülőhelye környezetét ismerhetik meg az érdeklődők. Október 2-án pedig a Szeder temetőben, a sírjánál tartanak megemlékezést. November 6-án 17 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban nyílik meg az a kiállítás, amely Papp Imre bácsi életét és munkásságát szemlélteti majd, s ekkor Fekete Kálmán filmjét is levetítik újra a videózás hőskorából rögzített emlékekkel.

A Népzenei napra július 18-án kerül sor. Ekkor amatőr és profi népzenei előadókat minden városrészben szeretnének megszólaltatni, hiszen a népzene, néptánc, népi ének örömszerző – említette a szakkörvezető, szervező.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.