Három témáról a DélKerTÉSZ-nél – Merre tart a “zöldebb” út

A Délalföldi Kertészek Szövetkezeténél jártunk, három témát érintett a beszélgetésünk Nagypéter Sándor (képen) elnök-ügyvezető úrral. Az egyik, hogy idén is, február 5-7. között rendezik meg Berlinben a Fruit Logistica (kép lent) nemzetközi szakkiállítást, amelyen a szentesi szövetkezet – már hagyományosan – több TÉSZ-szel közös standon, az Agrár Marketing Centrum és a FruitVeB Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös szervezésében vesz részt.

Szentesiként a fehér és hegyes erős paprikákkal, azok csomagolási módjaival mutatkozik be a közvetlenül öt hazai multinacionális nagyáruházba beszállító DélKerTÉSZ. Az impozáns szakkiállítás egyre nagyobb hangsúlyt helyez a környezettudatos technológiák, eszközök és berendezések bemutatására. A szentesi szövetkezet munkatársai számára fontos, hogy figyelemmel kísérjék itt a minél „zöldebb” megoldásokra képes csomagológépek és alapanyagok európai megjelenését, s hogy információkat gyűjtsenek arról, hogyan viszonyulnak mindehhez az áruházláncok – említette az elnök-ügyvezető úr.
-A másik témánk a hazai zöldséghajtatás helye, szerepe Európában. Takácsné Dr. Hájos Mária egyetemi docens tanulmánya (2015) szerint Európa vezető hajtatásos paprikatermesztője Spanyolország, ahol mintegy 13 ezer hektáron termesztik ezt a növényt. A hollandok azonban az átlaghozamok tekintetében a maguk 1500 hektáros termőterületével mégis megelőzik őket. Hazánk 2250 hektárral szerepel a tanulmányban, ám a holland 25-30 kg/m2 átlaghozammal szemben csak 6-15 kg/m2 szerepel. Ebben a tendenciában hogyan foglal helyet a DélKerTÉSZ a maga adottságaival? – érdeklődtem.

A Fruit Logistica kiállításon tavaly.

-Közel 100 hektár területen végzik a hajtatott paprikafélék termesztését tagjaink. Az elmúlt években az említett adatokhoz képest már jelentős a fejlődés, hiszen tagjaink közül is sokan tértek át a talajról a talaj nélküli termesztésre, ami jelentős hozamnövekedést hozott magával. 2013 és 2017 között az étkezési fehér paprika éves átlagárában lényeges elmozdulás nem volt. 2017-2019 között már történt némi emelkedés, kiemelve azt, hogy 2019-ben 2018-hoz képest jelentősebb volt az árnövekedés, ami lényegesen meghaladta az inflációt. A fehér paprika esetében a termelői árakban 18%-os árnövekedés történt, a hegyes erős paprikánál 10%, a kápia paprikánál 8%, a fürtös paradicsom esetében is közel 8%, a koktélparadicsomnál pedig közel 40%. Ez szükségszerű is volt már. A vevői és fogyasztói igények pedig támogatták ezt az áremelkedést. Továbbra is cél – tette hozzá az elnök úr – hogy amennyivel a munkabérek növekednek, annyival legalább lehessen emelni a termelőnek kifizetett árat is. E mellett viszont meg kell közelítenünk a holland hatékonyságot is. Szerencsére a hozam tekintetében folyamatos javulás van amellett is, hogy a termelő családok technológiai fejlettsége nagyon különböző – vázolta, majd hozzátette:

-A tagjaink 2013-ban 7.504, 2018-ban viszont 9.884 tonna, 2019-ben pedig már 10.327 tonna, étkezési fehér paprikát termeltek a közel 70 hektáros területen végezve a hajtatásos fehérpaprika-termesztést. Ez jól bizonyítja, hogy termelőink a biztonságos értékesítés fejében, a nagyobb hatékonyság érdekében folyamatosan fejlesztettek. Kiugró a fürtös paradicsom terméseredménye is, hiszen 2.400 tonnáról 8.165 tonnára nőtt, jelentős, 6,5 hektáros üvegházi területnövekedés mellett. Átlagosan elmondható, hogy tagjaink üvegházaiban, 55-60 kg/m2 terméshozam fordult elő.

A környezettudatos termelés és csomagolás területén várhatók-e az idén önöknél változtatások? – vetettem fel a harmadik témát.

-Egyes áruházláncoknál már megvan, hogy mely műanyagformákat kell a forgalomból kivonni, ilyen pl. a habtálca is. Helyette papír alapú tálcában kellett szállítani a piknikcsomagot. Látni kell azonban, hogy minden olyan csomagolóanyag, amely lebomló vagy környezetbarát, lényegesen drágább, mint a hagyományos. A jövőben eltűnnek pl. a masszív, erős műanyagkosarak is. Van helyette saját tervezésű papírkosarunk, ha ez az igény felmerül, át tudunk állni. Mindez persze árkérés is – összegzett az elnök úr és hozzátette:

-Az idei évben is beszerzésre kerül többek között egy újabb hálózó gép. Ebből a típusból már ez lesz a harmadik. Ezekkel már kapacitásban is meg tudunk felelni a teljesen környezetbarát megoldású hálós kiszerelésű termékeink értékesítésére, amit az áruházláncok is elvárhatnak. Ők sem léptek még. Mi is csak akkor lépünk, ha az összes beszállítótól ők ezt kikényszerítik.
Nagypéter Sándor a termelést illető környezetbarát fejlesztésként elmondta:

-A paradicsomtermesztésben az Árpád Agrár Zrt-nél. pl. a lebomló kötőző anyaggal végzünk most kísérletet. A termesztési ciklus egész ideje alatt megfigyeljük a strapabírását. Mindenki munkáját nagyban segítené, ha beválna, az üvegház kitakarításakor ugyanis együtt lehetne kezelni a zöld növényi részekkel. Nem mellesleg amennyiben lebomló anyagot használnak termelőink a termelés során, azt az Európai Unió is támogatja.

Elnök Úr! Köszönöm. Folytatjuk a beszélgetést.

Dömsödi Teréz
(Fotók: DélKerTÉSZ
és www.szuperfarm.hu)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.