Időcserepek 12. – Szentesen egykor…

2020. január 20. 82 éve, 1938. január 20-án született Szatmári Imre (1938-2003) vállalatvezető, újságíró, FIAP-díjas fotóművész.

Műszaki végzettségűként dolgozott esztergályosként, művezetőként, de vezetett kereskedelmi vállalatot is. Volt művelődési előadó, ifjúsági vezető, rendezői képesítést szerzett színjátszó és amatőrfilmes. A szentesiek főleg, mint a kiváló szemű fotósra, és fanyar humorú újságíróra emlékeznek rá.

Újságíróként 1958-tól a Csongrád Megyei Hírlap fotótudósítója volt, majd egyike az 1968. áprilisában havilapként meginduló Szentesi Élet szerkesztőinek. A cikkek, képes tudósítások mellett általa felkutatott régi városképekből illetve saját felvételeiből több ízben szervezett várostörténeti játékokat, és népszerű volt a “Bölcsipkék” nevű sorozata is.

Szenvedélyesen gyűjtötte gyakran a pusztulástól is megmentve a várostörténeti jelentőségű régi felvételeket. A Szentesi Levéltár életrajzi és helytörténeti kiadványainál a képi illusztráció, és gyakran a nyomdai szerkesztés is az ő munkáját dicséri. A levéltár fotótárát nem csak rendezni segített, de gazdagította is a saját maga által készített reprodukciókkal, illetve a Szentesi Életben publikált képeivel.

Labádi Lajos szinte mindegyik kötetéhez ő válogatta a képeket. 1998-ban jelent meg először legnagyobb közös sikerük, a több kiadást megélt Szentes régi képes levelezőlapokon című kötet, de a Helyismereti kézikönyv (2000) munkálataiban is meghatározó szerepe volt.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Szövetsége 2001-ben egyszerre két szentesinek, István Nagynak és Szatmári Imrének ítélte oda a MAFOSZ Aranydiplomás Fotóművésze megtisztelő címet. Szatmári Imrét 2002-ben a Nemzetközi Fotóművész Szövetség – FIAP – is a művész-tagjai közé fogadta.

Szatmári Imrének mindössze 65 év adatott. Váratlan, súlyos betegségét nagy szomorúsággal, de méltó tudatossággal viselte. 2003 márciusában hunyt el. Sírja a Kálvária temetőben van.

Egykori újságja hasábjain az alapító főszerkesztő, Szabó Róbert búcsúztatta. A Szentesi Mozaik emlékoldalán képeivel illusztrált lírai önéletírását olvashatjuk, mely a Kurca-parti vallomások című kötetben jelent meg. 2018. január 31-én a Városi Könyvtárban emlékeztek rá születése 80. és halála 15. évfordulóján.

Tímár Ferenc összeállítása

Fotó: Szatmári Imre levéltári dokumentumok reprózása közben. Fotó: Labádi Lajos 1986. A Szentesi Levéltár Fotótára I. 304/3. lsz.: 1991

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.