Kiválónak ígérkezik az idei szőlőtermés

Többek között Balatonfüredről, Szabadkáról és Esztergomból is érkeztek borrendek a hagyományos ópusztaszeri Vince-napi vesszővágásra. A rendezvény fő momentuma, a vesszővágás és a jóslás volt, amely az idei évben bőséges termést ígér.

A rendezvény kezdetén dr. Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője, Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a több, mint húsz megjelent borrend tagjait és a rendvényre látogatókat.
A Vince-napi vesszővágás egyik fő célja, a hagyományok életben tartása. A boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.

Ópusztaszeren a „vincevessző” levágásával történik az őszre várható termés jóslása. A skanzenben található Szegedi tanyán Kalmár István mórahalmi hegybíró három vesszőt metszett le a szőlőről. A vesszőket megvizsgálva elmondta, hogy azok nagyon szépen beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. A rajta található rügyek is szépek, nem keletkezett kár bennük. Mindez arra utal, hogy idén nem lesz oka panaszra a boros gazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik. „Még okozhat meglepetést a tél, de kérjük Szent Vincét, vigyázzon ránk és óvja a fagyoktól a szőlőket!” – zárta gondolatait a hegybíró. Kodácz Csengele

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.