Új gyógynövényt “honosít” a szentesi kutató – A rákkutatás újabb mérföldköve Szentesen

Egy esztendővel ezelőtt beszélgettünk Dr. habil. Lantos Ferenc egyetemi docenssel (képen), aki akkor a ”Paprika Piros”, azaz a fűszerpaprika kapszaicin kutatási eredményeiről számolt be. A Szegedi Tudományegyetem Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének munkatársa Szentesen él, ám kutatásai során az egész világ kinyílik számára. Ezúttal egy új különleges növénnyel végez kísérleteket, amiről többet is elárult.
-Tanár Úr! Előbb ejtsünk szót a „Paprika Piros”-ról. Hogyan zárultak ezen irányú kutatásai?

-Szentesen számtalan paprika típus megtalálható, ezekben a piros paprikákban a karotin anyagok csak a biológiai érettséggel együtt jelennek meg. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy a zöld klorofil hatóanyag nem múlik el, a piros viszont csak a napsugárzás, a környezeti elemek, tápanyagok hatására kerül elő. Ezzel együtt olyan gazdag karotin anyag keletkezik a paprikában, amit a gyógyszerész tudomány beilleszthetne a modern orvostudományba. A „Paprika Piros” teljesen fel van tárva, köszönhetően Zechmeister László professzor úrnak. Én a Széchenyi István Egyetemen ebből habilitáltam, amit elfogadtak.

-Elfogadták, hogy a karotin anyagok a vastagbél-gyulladásra jó hatással vannak. Ám, hogy a gyógyszerész tudomány a szortimentjébe veszi-e egyszer? Most ennek nincs aktualitása. A növényi alapú gyógyszerek nehezen jutnak be a támogatott gyógyszer kategóriába, inkább gyógyhatású készítményként hozhatók forgalomba.


Artemisia annua azaz Egynyári üröm.

-A rákkutatás szempontjából fontos ez a munkája, de van egy másik rés is a pajzson, ami ugyancsak a rákkutatás szempontjából különleges. Ez alatt mit értsünk?

-Kínában orvosi Nobel-díjat kapott egy hölgy az Egynyári ürömmel (Artemisia annua) – képen – végzett kutatásaiért. Az artemisinin felfedezésével Tu Ju-ju a malária gyógyításában ért el kimagasló eredményt. Az artemisin az első, Szent-Györgyi Albert C-vitaminja óta, amit növényből vonnak ki, és elismerik gyógyszernek, mert hatásos a malária ellen. Ezt a növényt szeretném én itthon kutatni a rák szempontjából. Ez a növény Kínában őshonos, a kínai egyetemi hallgató tanítványaim hoznak be Kínából vetőmagot, itt Szentesen a DUNA-R Kft. telephelyén, zárt területen fogjuk termeszteni és megfigyelni. Jelentek meg ugyanis olyan tudományos cikkek, hogy pár hónap alatt 99%-ban felszámolja a ráksejteket ennek a növénynek a hatóanyaga. Azt fogjuk vizsgálni a kínai hallgatóimmal, hogy valóban így van-e? Ezt a programot török támogatással, a düzcei tudományegyetemmel közösen végezzük. Vizsgáljuk a növény szabadgyök-fogó képességét, azaz a növény antioxidáns hatását. Ha bizonyítjuk – magas dózisú C-vitaminnal – próbálnánk bevinni a gyógyszertudományba.

-A témáról hamarosan többet is megtudhatunk Szentesen…

-Igen a Szentes Városi Könyvtárban tartok előadást február 20-án több rákkutatás eredményességéről, és a nagy dózisú C-vitaminról. Majd Dr. Göncz Dániel pszichiáter beszél a rák lelki okairól. Közben az algyői Ezerjófű Egyesület gyógytea kóstolóval, szaktanácsadással lepi meg az érdeklődőket. A program természetesen ingyenes.

Tanár Úr! Köszönöm a tájékoztatást, az invitálást, sok sikert kívánok az újabb kutatómunkájukhoz! Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.