Megkérdeztük a könyvelőt – Számlatömb, vagy online számla?

Olvashatjuk számos forrásból, hogy 2021-től minden számlát látni fog a NAV. Az online számlázás fokozatos bevezetése hogyan befolyásolja a vállalkozások és a könyvelők mindennapjait? Egyáltalán van-e még értelme számlatömböt használni? Milyen buktatói lehetnek az online számlázásnak? Bonyolultabb, egyszerűbb, és vajon kinek? Olyan hangokat is hallani, hogy 10 éven belül munka nélkül maradnak a könyvelők. Ezúttal Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi, adó- és járulékszakértőt kérdeztük a témában.

Hogyan befolyásolja a könyvelők munkáját az online számlázás teljes bevezetése, a számlák NAV felé történő rendszeres jelentése?

Kánvási Katalin

Egyáltalán nem jelent plusz feladatot. Minden vállalkozónak saját magának kell az adatszolgáltatást megtennie, a számla kibocsátásával egyidejűleg. A könyvelőkhöz az adatok általában egy hónap múlva kerülnek, és ekkorra már régen túl lesz a vállalkozó minden határidőn. Teljesen életszerűtlen, hogy a vállalkozók egyesével szaladgáljanak a könyvelőirodákba, és hozzák bemutatni a kiállított számlákat. Emiatt mindenkinek saját magának kell majd az adatszolgáltatást elkészítenie.

Hogyan fognak számlázni azok a vállalkozások, akik nem pénztárgéphez kötöttek, de sok apó bevételükről rendszeresen nyugtát adnak?

A korábban beígért azon változás, hogy a kézi számlázás megszűnik, nem fog megvalósulni. A kézi számlák használata elkerülhetetlen a helyszínen, például egy ács, vagy házhoz járó masszőr esetén, stb.
Viszont az adóhatóság minden vállalkozót arra szeretne “rávenni”, hogy az online számlázási módszert alkalmazza, ne a kézi számlát. Az online módszer természetesen csak számítógéppel és internettel oldható meg (jelenleg, – de lehet, hogy az okostelefonokra is lesz majd applikáció). Jellemzően a nyugtával történő értékesítés a piacokon működik. Jelenleg nincs a törvényben kivétel, hogy például a piaci értékesítést nem kell jelenteni. De mivel a bevezetési dátum még odébb van, emiatt lehet, hogy lesz változtatás. Véleményem szerint azonban nem. Az adóhatóság célja az, hogy a bevételeket azonnal lássa. Egyrészt tudni akarja előre a várható adó összegét, illetve csak így fogja tudni megajánlani a vállalkozásoknak az ÁFA bevallási tervezetet.

Melyek az igazán biztonságos online számla szolgáltatás ismérvei?

Az adóhatóság javaslata szerint mindenki ingyen használhatja az interneten elérhető, az adóhatóság által fejlesztett és oda bekötött online számlázási rendszert. Természetesen lehet szoftverfejlesztők által fejlesztett programokat is használni. Ennek árát a fejlesztők határozzák meg, és meg kell vásárolni. Ekkor a fejlesztőknek át kell adni egy tanúsítványt a vállalkozó részére, hogy mindenben megfelel a programjuk az adóhatóság feltételrendszerének.

Véleményed szerint pl. az online számlázás tényleg tovább fogja fehéríteni a gazdaságot, vagy inkább növeli a vállalkozások adminisztrációs terheit?

Véleményem szerint az új rendszer nagyban fogja segíteni a gazdaság fehérítését. Igaz, hogy ez egy plusz adatszolgáltatás lesz, de az adminisztrációs terheket nem növeli, mert a másik oldalon a bevallások (ÁFA, vállalkozói SZJA) tervezetét ebből fogja az adóhatóság elkészíteni. Ez biztosan jó lesz, mivel a vállalkozó maga szolgáltat adatot a bevételéről. Ami az egyik vállalkozónak bevétel, az a másiknak költség lesz. Minden számlán kötelező lesz feltüntetni a partner adószámát. Ha magánszemély a vásárló, akkor pedig az adóazonosító jelét. (Ehhez még addig egy másik jogszabályt is meg kell változtatni, mert jelenleg a magánszemély egyedi adóazonosító jelét nem köteles megadni a kereskedőnek egy vásárlás alkalmával.) Tehát a NAV látni fogja a vállalkozás bevételét. (Ő maga adja meg az adatot) és a költségeit is (a partnernek ez bevétel lesz, ekkor pedig a partner szolgáltat majd adatot). Az adószámok alapján egy program össze fogja vezetni az adatokat és már készen is van a tervezet!
Itt jegyzem meg, hogy a vállalkozónak egyedi érdeke lesz az, hogy megtartsa a könyvelőjét és ugyanúgy könyveltessen, mint eddig, hiszen az adóhatóság nem fogja őt adott hónap 19-én felhívni, hogy pl. 800 ezer forint befizetendő ÁFA-ja van…

Kedves Katika! Köszönöm a tájékoztatást! – dite-

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.