Az állatorvos tanácsai 7. – Háziállataink védelme télen

Egy kis összegzés

A Kiséri Állatorvosi Rendelő köszöni az egész éves bizalmat. Az év során a budapesti rendelőnkkel együttműködve, több mint 5000 beteget láttunk el. Év végén sor került a már hagyománynak tekinthető Nemzetközi Állatorvosi Szemészeti Konferenciára. Jelenleg a rendelő a jövő évi WSAVA állatorvosi konferenciára készül, melyen már évek óta kiállítjuk tudományos posztereinket. 2016-ban Kolumbiában 3, 2017-ben Koppenhágában 5 szemészeti témájú poszterünkkel voltunk jelen. 2020-ban a lengyelországi Varsóban rendezik a konferenciát, melyen terveink szerint a rendelő munkatársai személyesen is részt vesznek.

Védjük kedvenceinket a hidegben!

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, nem szabad megfeledkeznünk kisállataink megfelelő védelméről.
Lakásban tartott ebek esetén fontos a megfelelő kutyaruha, kutyakabát használata. A lakás melege és a kinti hőmérséklet közötti nagy különbség miatt a hideg utcára lépve, kedvenceink könnyen megfázhatnak. Szerencsére ma már rengeteg típusú kutyaruha között választhatnak a gazdik az aktuális időjárásnak megfelelően (esőkabát, bélelt kabátok).
A séta során az utcák sózása is veszélyt jelenthet kedvenceinkre. A só kimarhatja a kutyák tappancsát, mely ellen különböző zsíros, viaszos krémek alkalmazásával védekezhetünk. Séta után érdemes a tappancsokat lemosni, hó esetén átvizsgálni a talppárnák közét, és a belefagyott havat, jeget eltávolítani.
Udvaron tartott kutyák esetén nagyon fontos a megfelelő kutyaház biztosítása. A kutyaházat friss szalmával, forgáccsal, vagy papírcsíkokkal béleljük, lehetőleg ne takarókkal, vagy törölközőkkel, ugyanis könnyebben átnedvesednek a párától, nehezebben száradnak, így kevésbé melegítik a kutyát, és a kutyák előszeretettel ki is ráncigálják a házból. Érdemes a kutyaház ajtajára is egy „függönyt” rakni, ezzel is védeni a széltől, beáramló hideg levegőtől. Hasznos, ha nem közvetlenül a talajon áll a ház, hanem valamivel alátámasztjuk, akár egy raklappal. Alulról a hideget nem veszi át annyira, és esős időben sem ázik fel a házikó alja. Az elmúlt években népszerűvé váltak a különböző fűthető kutyaházak is.
Fontos, hogy biztosítsunk langyos ivóvizet kint tartott kedvenceinknek. Fagyos időben akár naponta többször is cseréljük ki.
Ne feledkezzünk meg a cicákról sem, nekik is szükségük van védett, meleg kuckóra, továbbá energiában gazdag eleségre és langyos ivóvízre!
A Kiséri Állatorvosi Rendelő csapata kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kíván a kedves gazdiknak és kedvenceiknek!
Dr. Pengő Boglárka
http://www.szemeszallatorvos.com

Egy hozzászólás “Az állatorvos tanácsai 7. – Háziállataink védelme télen” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    A Kiséri Állatorvosi Rendelő munkatársai ezekben a napokban szabadságon vannak. Nyitás január 06.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.