Mestereket avatott a kamara

Ismét mestereket avatott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: összesen 40 mesterlevelet adott át a gazdasági önkormányzat 2019. december 2-án Szegeden. Ezúttal autószerelő, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő, hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő, cukrász és pincér szakemberek vehettek át oklevelet. Emellett a gyakorlati képzőhely ellenőrök, valamint a gazdasági önkormányzat gyakorlati oktatói képzését sikeresen elvégzők tanúsítványait is átadták.

Az ünnepségen Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a duális képzés fontosságát hangsúlyozva elmondta: kiemelten fontosak a kamara mesterképzései, mivel a gyakorlati és a duális képzésben csak azok vehetnek részt, akik diplomával vagy ezzel a végzettséggel rendelkeznek, sőt vannak olyan szakmák – például a gáz- vagy a klímaszerelő – amit csak mesterlevéllel rendelkező szakemberek gyakorolhatnak. Hozzátette, hogy a most végzetteknek olyan fiatal, a minőségi munkavégzésre képes, munkaerőpiacon versenyképes szakembereket kell kinevelniük, akik az őket foglalkoztató vállalkozások versenyképességét is fokozzák.
A gyakorlati képzés színvonalának biztosításáért a mestervizsgával érintett szakmák mellett minden szakképesítésre vonatkozóan kifejlesztésre került egy új képzési program, a kamarai gyakorlati oktatói képzés. Ezt idén már több alkalommal megszervezte a megyei kamara. Az oktatás két szakaszból tevődött össze: 25 óra elméleti oktatásból, valamint 25 óra gyakorlati tréningből. A képzést összesen 48-an végezték el, ők is a mesterlevél átadón vehették át az erről szóló tanúsítványokat. Épp úgy, mint az a 9 szakemberek, akik a kamara 35 órás, gyakorlati képzőhelyek ellenőrzéséhez kapcsolódó képzését végezték el. A képzőhely-ellenőri vizsgán szerzett tanúsítvány megléte és 3 évenkénti megújítása a feltétele annak, hogy a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésén az adott szakképesítésben szakmai végzettséggel, gyakorlattal rendelkező szakember közreműködhessen, és segítse a duális képzés színvonalának emelését.
Az esemény végén Dr. Kőkuti Attila, a kamara ipari alelnöke kiemelte, hogy a most kinevezett mestereknek gyakorlati oktatóknak olyan világban kell helytállniuk, melyben az ipar 4.0, a digitalizáció és a robotika hívószavak uralkodnak. Nekik olyan fiatal szakembereket kell kinevelniük, akik képesek alkalmazkodni a gyorsan változó világhoz, nyitottak a folyamatos tanulásra és a változások kezelésére, ez pedig óriási kihívás elé állítja a szakképzés minden szereplőjét.
Martonosi János
kommunikációs vezető
(Fotó: CSMKIK – A rendezvény résztvevőinek egy csoportja.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.