Az a csodálatos hat nap – A múzeum legújabb kiállítása (2.)

Élő Facebook közvetítéssel zajlott a Koszta József Múzeumban a Temesvár ’89 – A magyar segítség c. kiállítás megnyitója szombaton, december 14-én este.
(A http://www.varosivisszhang.hu/?p=37840 linken megjelent cikkünk folytatása – szerk.)

Farkas Sándor miniszterhelyettes folytatta a történelmi visszatekintést az 1989. decemberi romániai eseményekről, majd azt mondta: a 30. évforduló emlékeztet és figyelmeztet bennünket. Emlékeztet a Romániában élő magyarok és románok évtizedeken át tartó sanyarú sorsára és véráldozatára, a délalföldiek példás, bátor helytállására, a helyi közösségek forradalom melletti kiállására. Figyelmeztet bennünket, hogy ne engedjük még egyszer a magyar kultúra sárba tiprását a történelmi Magyarország egyetlen magyar ajkú közösségében sem! Példaként áll előttünk, hogy az erdélyi magyarok közös ügyüknek tekintették magyarságukat, kultúrájukat és a jövőbe vetett hitüket. Ez volt a túlélésük és fennmaradásuk záloga. Ne engedjük, hogy a kommunista eszmék még egyszer akár új, akár régi formában teret nyerjenek! Legyen így a kiállítás méltó és tanulságos emlékezés.

Pócsik Zoltán Vazul szólt a megjelentekhez.


-1989 decembere ugyanúgy indult, mint máskor. December közepe után Csongrád megye lakossága fokozott figyelemmel kezdte követni a szomszédos Romániában zajló eseményeket – emlékezett Szabó Zoltán Ferenc polgármester. – December 22-én elhangzott a rádióban, hogy a román katonaság átállt a forradalmi erők oldalára, várhatóan 16 órakor megnyitják a határokat, segítséget kérnek tőlünk. Szirbik Imre akkori tanácselnök délután felhívta Ludányi Istvánt, a Vöröskereszt helyi vezetőjét, hogy a városházán már rengeteg adomány gyűlt össze Szentes lakosságának köszönhetően, de kellene még gyógyszer, kötszer, vérkészítmény is. A FÜSZÉRT raktárából tartós élelmiszerekkel, gyümölcsökkel megpakolták a teherautót és a kórháztól kért egészségügyi eszközökkel elindultak. Ludányi István és Gila István teherautója Nagylak felé, Gilicze András tisztelendő úr Nagyvárad felé vette az irányt – idézte fel a helyi történéseket. – A segítőszándék ösztönös volt, emberi, és honfitársi szereteten alapult. Kiemelte, hogyan hozta közelebb a Temesvár melletti Újszentes lakosságát a szentesiekhez ez az esemény. Büszke arra, hogy megmutattuk, határon belül és azon túl, számíthatnak ránk – mondta a polgármester.


Szót kapott egy fiatalember, Pócsik Zoltán Vazul, aki Temesváron született, Tőkés Lászlónál konfirmált. Arról beszélt, hogyan élte meg a temesvári eseményeket gyermekként 1989 decemberében. Azt mondta, ha ma is a téren jár, rossz érzések fogják el, tömegiszony keríti hatalmába. Az emlékekről 30 év elteltével sem könnyű beszélni. Osztálytársaival találkozva, mindig szóba kerülnek az akkor történtek.

Szijj András ismertetője.


Szijj András producer a 3D-s mozi élményt jelentő filmfeldolgozásról elmondta, XXI. századi múzeumot építünk. Kiemelte a folyamatos megújulni akarás szándékát, ami az újszerű technológiák, megoldások alkalmazását jelenti. A munkájukat missziónak tekinti az újabb és újabb célközönség elérésében. Így épül be a múzeum kínálatába a 3 dimenziós VR technológia. A virtuális valóság technikájával képesek új világokat építeni. A látogató külön erre a célra fejlesztett szemüveget vesz fel, s ez által a látvány annyira megdöbbentő. Aki kipróbálja ezt a virtuális valóságot, az Romániában fogja találni magát, majd levetítette a filmet, amit most a speciális szemüveg nélkül nézhettünk meg.

Fazekas Csaba temesvári református lelkipásztor és Dr. Kis-Rigó László Szeged-Csanádi püspök.


Fazekas Csaba temesvári református lelkipásztor arra figyelmeztetett, el kell mondani a fiainknak, hogy egy „maréknyi” nép milyen csodát tett. 1,23% a reformátusok aránya Temesváron. Egy ilyen kis közösséget emelt fel az Isten arra a rangra, hogy a prófétai szó hirdetése által elindítson egy olyan rendszerváltást, ami sajnos ma sem ért véget. – Nyomás alatt jobban összetartunk, teher alatt nő a pálma! Kell a teher. Arra kérjük Istent, hogy bírjuk a terhet, ne rogyjunk össze – fejtette ki. Majd egy meglepetésben működött közre, a múzeum ajándékait adta át a segítőknek.


Dr. Kis-Rigó László a Szeged- Csanádi Egyházmegye püspöke azt mondta, mi magyarok, 30 éve a karácsonyra hangolódó napokban, emlékezve a temesvári tragikus eseményekre, arra gondoljunk, hogy ne csak érzelmeinkben hangolódjunk, adjunk hálát a teremtőnek azért a szabadságért, amit ő hozott el az életünkbe.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.