Idén tovább drágult a szentesi ingatlanpiac

Bár az ország több pontján is csökkennek az ingatlanok árai, Csongrád megye ingatlanpiacának elmúlt 10 hónapi alakulását tekintve drágulást tapasztalhatunk. Igaz az emelkedés mértéke nem túlzottan nagy. Vizsgálatunk szerint a legtöbb nagyvárosban négyzetméterenként csupán néhány tíz ezer forintos különbségről beszélhetünk.

Akkor mennyi is az annyi?

A házak esetében Szentesen húsz százalékos az éves drágulás mértéke, melynek eredményeképpen itt októberben egy négyzetmétert átlagosan 130 ezer forintért kínáltak. Idén tíz százalék alatti változást mutatnak a hódmezővásárhelyi, szegedi és mindszenti családi házak. Hódmezővásárhelyen Szenteshez képest csupán 30 ezer forinttal volt magasabb az októberi átlagár, míg Mindszenten az átlagos négyzetméterár ennek a fele volt, Szegeden pedig 100 ezer forinttal több.

A vizsgálatunkba vont Csongrád megyei nagyvárosok közül Csongrádban nőttek meg legjobban – 40 százalékkal – a családi házak átlagárai, viszont októberi átlag négyzetméter áruk még így is csak a Szentesivel megegyező, 130 ezer Ft/m² volt. A családi házak Makón is megdrágultak, január és október között az átlagáruk 110 ezer Ft/m²-ről 140 ezer Ft/m²-re emelkedett.

A téglalakások tekintetében Hódmezővásárhelyen és Szentesen is egy év alatt tíz százalékkal lettek magasabbak a kínálati árak. Míg Hódmezővásárhelyen átlagosan 270 ezer forint, addig Szentesen 240 ezer forint volt az októberi átlag négyzetméterár. Szeged téglaépítésű lakásai pedig ennek a duplájával büszkélkedhettek, ugyanis a napfény városában idén októberben a téglalakások átlag négyzetméter ára 500 ezer forinttal ugrik ki a megyén belül.

Ekkorák a különbségek a megye szomszédságában

Szentes ingatlanpiacának októberi átlagáraihoz nagyon hasonló képet mutat a Békés megyei Békéscsaba és a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza. A szentesi családi házak 130 ezer Ft/m² átlagárához képest Békéscsabán 10 ezer Ft/m²-rel, Kiskunfélegyházán 20 ezer Ft/m²-rel került többe egy családi ház. A téglalakások esetében pedig a szentesi 240 ezer Ft/m² átlagárral megegyező volt a békéscsabai, a kiskunfélegyházi ennél négyzetméterenként 30 ezer forinttal magasabb.

Egy másik Békés megyei várossal, Gyulával is összevetettük Szentest. A köztük lévő differencia a családi házak átlag négyzetméter árainak esetében csaknem 100 ezer forint volt idén októberben. A Gyulán eladásra kínált lakások októberi ára is magasabb a szentesinél, méghozzá a téglaépítésűek 60 ezer Ft/m²-rel. Bács-Kiskun megye székhelyén, Kecskeméten, idén ősszel a családi házak csaknem háromszor annyiba kerültek, mint Szentesen. A vizsgálatunk időszakában a két nagyváros téglalakásainak esetében sem kevés, átlagosan 200 ezer forintos a differencia négyzetméterenként.

Hogyan tovább?

A lakáspiacon 2019-ben némi változás állt be. Ez egyelőre csak a forgalom csökkenésében mutatkozik, illetve elsősorban Budapestet és a nagyvárosokat érinti. Habár az árak idén szolidabban lépkedtek felfelé, az előző évekhez hasonlóan még mindig kétszámjegyű a növekedés. Az állami támogatások, illetve a továbbra is stabilnak tűnő kereslet ugyanis a drágulás malmára hajtotta a vizet. Elemzők szerint azonban a ciklus már olyan fázisban járhat, ahonnan komoly kormányzati ösztönzők nélkül nehéz elképzelni további erőteljes áremelkedést. A családvédelmi akcióterv várhatóan még 2-2,5 évig fogja fenntartani a keresletet, utána viszont felerősödhetnek a kockázatok, melyek a közeljövőben együttesen véget vethetnek a lakáspiaci árak növekedésének.

Szász Tünde
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.