A jó háziasszony is tanul – Apró praktikák az ünnepekre

A Derekegyházi Húsvágó és Feldolgozó Üzem mintaboltjai friss, kiváló minőségű húsáruval segítik elő, hogy az év legszebb ünnepén a legfinomabb étkek kerülhessenek a család asztalára.

Szentesen a Rákóczi Ferenc utcai Zöldségpiac melletti mintaboltban Szűcs Antal hentesmester most is, jól bevált praktikái közül oszt meg velünk néhányat, vegyük szépen sorba ezeket.

A disznótoros, a hurka, kolbász mellett, amikor a hurka már félig megsült, a tepsi sarkába tehetünk sertésvelőt, amely a fűszeres zsírban finomra sül. Nem igényel külön fűszerezést – mondja.

A kocsonyát valaki egyszer a magyar ember pudingjának nevezte. A mintaboltokban mind a nyers, mind a füstölt hozzávalókból folyamatos a választék. A köröm, a fül, a csülök vagy a bordaporc (nyúlja) akár füstölt, akár nem, kiváló alkotórésze a jó magyar kocsonyának.

A sültek közül ezúttal az oldalas koszorút ajánlja a hentesmester. A koszorúba hajlítva sütött oldalas közepébe a köret, akár lecsós alap, akár hagymás, fokhagymás zöldségköret, kiválóan elkészíthető. A zöldségköret része lehet ananász-, vagy almakarika, dió, mézzel meglocsolva.  

S lássunk pár tippet a töltött káposztához is. A káposzta levelek töltéséhez zsírosabb húst, lapockát, lábszár részeket, dagadót ajánl. Akkor lesz igazán finom a töltelékünk, említi, ha a rizst a főzés előtti napon már vízbe áztatjuk! Így annyit puhul, azaz vizet vesz fel a rizs, hogy nem fogja a tölteléket kiszárítani. A gombóctöltelékbe darálva kiváló a füstölt nyúlja vagy a kolozsvári szalonna. 1 kg húshoz 20 dekát számolhatunk ezekből. Így kölcsönözhetjük az ételnek azt az enyhén füstös ízt, amitől fenséges lesz a töltött káposztánk.

A mintaboltokban csorvási savanyú aprókáposzta és káposztalevél is kapható. Finom, házias készítésű, tehát minden hozzávaló beszerezhető egy helyen! Az aprókáposzta közé szeletelhetünk édes káposztát, ha mérsékelni szeretnénk a savanykás ízt.

Egyre többen ismerik fel, hogy a kész kolbász, kifordítva a kolbászbélből, kiváló töltelék a káposztába. Időt, fáradságot kímélhetünk, s persze nincs kockázata annak, hogy elrontunk készítés közben valamit.  

A szentesi Zöldségpiac melletti mintabolt kínálata megtalálható Csongrádon is a Fő utca 20-24. szám alatt. A további mintaboltok: Kecskemét Piaccsarnok, Budai u. 2, Szeged, Mars tér Nagycsarnok, a buszpályaudvar mögött. 

A vágóhíd és a mintaboltok munkatársai békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánnak a kedves Vásárlóknak!

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.