A Temesvár ’89 – A magyar segítség c. kiállítás kulisszái mögött

December 9-én helyzetjelentést kaphattunk a Temesvár ’89 – A magyar segítség címmel szombaton este nyíló múzeumi kiállítás készenlétéről. Ez alkalommal jelen voltak a kiállítás kurátorai, Varga Manó a bukaresti egyetem doktorandusz hallgatója, aki a romániai forradalmakból írja disszertációját. A másik kurátor Vincze Gábor, 19 kötetes szerző, a Hódmezővásárhelyi Emlékpont kutató intézet kutatója is tájékoztatta a kiállítás anyagairól a megjelenteket. Eljöttek a mecénások, Mészáros Zoltán a HUNOR COOP ZRt. vezérigazgatója, valamint Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnöke, akiket Farkas László Róbert a Koszta József Múzeum igazgatója köszöntött. Ők, továbbá az Árpád Agrár ZRt. elnök-vezérigazgatója, dr. Csikai Miklós tették lehetővé, hogy 3D-s mozi élmény részesei lehessenek a látogatók. Köszöntötte a múzeumigazgató a program szellemi támogatóját, dr. Papp Zoltán szentesi sebész főorvost, aki visszaemlékezett arra, hogy a helyi kórház 1989 végén összetartással, pótágyakkal készült, hogy szükség esetén fogadhassa a romániai sebesülteket.

Megtudtuk, hogy a szombaton nyíló kiállítás egészen pünkösddel bezárólag várja a látogatókat. Kollázs technikával kialakított kiállítóterével, a különleges megoldású, az Ellenpontok szamizdat kiadványra is emlékező hirdetőoszloppal, egy 1300-as kiégett Daciával, valamint az 1989-es romániai eseményeket szemléltető tárgyakkal, fegyverekkel épp úgy megismerkedhetnek majd a 16 év feletti látogatók, mint a kormányzat által támogatott dokumentumfilmmel, amelyben szentesiek mondják el, hogyan élték meg a 30 évvel ezelőtti segítségnyújtás előkészületeit, vagy a szállítmány útját. A látogatók, kreatív módon bekapcsolódhatnak a korabeli történésekbe, egyes szereplők „bőrébe” bújva élhetik meg az 1989. decemberi állapotokat, cselekedeteket, döntéseket a már említett 3D-s mozi élménynek köszönhetően. Farkas László Róbert elmondta, hogy a készülő játékfilmet nemsokára a közönség is láthatja.

Mészáros Zoltán arról beszélt, hogy cégük is részt vett adományokkal az erdélyiek, partiumiak megsegítésében. Ezen kívül rokonai aktív részesei voltak a korabeli eseményeknek. Értük is aggódtak a forrongó napok alatt. Méltatta egyúttal a múzeum újszerű kiállítás sorozatát.

Vincze Gábor történész szólt arról, hogy kettős a szerepe a mostani kiállítás létrehozásában. Egyrészt szemtanúja volt az eseményeknek, másrészt történészként foglalkozott a magyar-román kapcsolatok 1940 és 1989 közötti alakulásával.

A kiállítás megrendezésében közreműködött a Szegedi Haditechnikai Park, tulajdonosa, Király Nikolász kalauzolta a megjelenteket a forradalmi eszközök, fegyverek bemutatásában, hiszen közreműködésével a romániai hadsereg fegyverei a kiállítás részei, ahogy az udvaron látható, az események során használt légvédelmi ágyú is.

 A kiállítás látványtervezője, Hegedűs Ioan Andrei, akinek édesapja harcolt a forradalom idején. Az utcai jeleneteket igyekezett – meglehetős hatásossággal – a múzeum falai között megjeleníteni.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.