Készülve a polgárház jubileumára – Szentesen járt Ráday Mihály

A Kossuth –díjas filmoperatőr, rendező, televíziós műsorszerkesztő Ráday Mihály abból az apropóból járt Szentesen pénteken (nov. 22-én), hogy jövőre lesz 190 éves a szentesi Péter Pál Polgárház. A múzeum jövő évadának művészeti tanácsadójaként fogja segíteni a jubileumi ünnepségeket – jelentette be Farkas László Róbert a Koszta József Múzeum igazgatója az épülő színházban történt találkozáskor.  

Ráday Mihály megtekintette a Tóth József Színház és Vigadó munkálatait. Az épületben, a sajtó munkatársai mellett fogadta és köszöntötte őt Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Móra József és Szűcs Ildikó önkormányzati képviselők.

A közismert televíziós személyiség méltatta Rózsa Gábor mérnök-muzeológusnak a Fridrich Fényírda fennmaradásáért végzett munkáját. Majd szólt a Petőfi Szállóhoz hasonlatos szecessziós épületek, így a nagyváradi, eredeti multifunkcionális jellegéről. A nagyváradi Fekete Sasról írt cikkében ecsetelte a felirat sorsát, örömének adva hangot, hogy a szentesi megvan. – Jó lenne, ha megmaradna a „Szálló” felirat, de a funkció is. Az utazó elsősorban a város központjában szeret megszállni. A Fekete Sas a Nyugatosok kedvelt találkozási helye volt – idézte fel. Szólt arról is, hogy a városvédő szervezetek országos találkozójának mindig más város a gazdája, a szentesieknek is helye van ezen a találkozón, amely arra hivatott, hogy a civil szervezetek egymást segítsék.

Ráday Mihály ma újságírással foglalkozik. Felajánlotta, a majdan kész épületről szívesen ír, fotókkal gazdagon illusztrált cikket. Beszélt arról is, hogy mennyire fontos a fiatalok lokálpatriotizmusra nevelése. Néhány tippel szolgált ilyen programok szervezéséhez. Arra figyelmeztetett, hogy a múlt értékeinek megbecsülésével lehet csak a jövőt építeni.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester megköszönte Ráday Mihály útmutatásait. Visszaemlékezett a Kossuth-díjas rendező „Unokáink sem fogják látni…” c. műsorára, s a Petőfi Szállónk közelmúltjára, amikor még piros fém kordonnal volt elkerítve. Kifejezte azon reményét, hogy májusra befejeződnek a belső munkálatok és őszre felgördülhet a függöny.

Visszautalt arra, hogy az 1800-as évek végén összefogással épült fel ez az épület, ám most is komoly összefogás áll az építkezések mögött – mondta. „Büszkék vagyunk arra, hogy szentesiek vagyunk, a múltunkra is. Mindent elkövetünk azért, hogy a hozzánk látogatóknak büszkeségeinket meg is tudjuk mutatni.” – tette hozzá, s egyben meghívta Ráday Mihályt a színház első előadására.

– Komor Marcellnek és Jakab Dezsőnek ez az épület volt az első alkotása – hallhattuk Móra József önkormányzati képviselőtől.
– Mi az örökségüket úgy próbáljuk megbecsülni, hogy a szecessziós városok sorába lépnénk, hogy az európai kulturális útvonalakat megpróbáljuk Szentes felé „terelni.” Megemlékezett továbbá a Dobovszky dinasztiáról is, akik a városban több ikonikus középületet és magánházat terveztek. Felidézte a legfontosabb mozzanatait annak a hétéves időszaknak, ami után a város a Petőfi Szálló tulajdonjogát teljes egészében megszerezhette.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.