Régi táskák – táskatörténeti kiállítás a 2. sz. klubban

A Mosolygósabb Régióért Egyesület Szentesen is bemutatja a lapistói Lepényváró Fesztivál keretében szervezett táskatörténeti kiállítást. Szentes Város Gondozási Központja dolgozói és a klubtagok is hozzájárultak a kiállításhoz egy-egy értékes, szép táskával, vagy a táskába illő tárgyakkal. Piknik kosár, régi pénzek, piperék, olvasó, imádságos könyv, fényképek… Így esett a választás a kiállítás helyszíneként a 2. sz. klub nem rég felújított helyiségére.

A klub rendszeresen ad helyet kiállításoknak, ám az átalakítás óta ez az első ilyen alkalom. Dömsödi Teréz, aki szervezte, szerkesztette a kiállítás anyagát, röviden bemutatta az egyes korokat képviselő darabokat, kiderült, száz évesnél régebbi retikülök, kézitáskák is előkerültek, s felajánlóik jóvoltából megtekinthetők a Nagyörvény utca 53. szám alatti kiállításon november 29-éig.

A megjelenteket Szatmáriné Barna Edit, a klub vezetője köszöntötte, aki szólt arról, hogy napjainkban milyennek is kell lennie egy női táskának? Feleljen meg a céljainknak, legyen szép, harmonizáljon az öltözékünkkel, kifejezheti a komolyságunkat, eleganciánkat, de vidámságot, játékosságot is tükrözhet. Majd szólt a retikül és ridikül történetéről, amely Franciaországhoz, a divat fővárosához, Párizshoz köthető, hiszen a “kis háló”, azaz a női kis táska nehezen vált divatossá. Sokan gúnyos megjegyzésekkel illették, innen az elnevezéshez köthető szójáték, réticule, ridicule. Hazánkban mind a ridikül, mind a retikül szóhasználat helytálló napjainkban.

Szatmáriné Barna Edit és Dömsödi Teréz.

“Csendes-Erdei Kata szerint nagyszüleink azt tartották igazán jó retikülnek, ami ugyan kicsinek látszott, de valójában minden elfért benne, amire egy hölgynek szüksége lehetett: púdertartó, tükör, parfüm, táncrend, tűtartó, kesztyű, legyező, színházi látcső, esetleg pénztárca. A nők kézitáska-használata persze minden korban pontosan tükrözte anyagi és társadalmi helyzetüket.” – idézte.

A legszebb táskák kézműves termékek napjainkban is. Ma is fontos a hölgyek számára a kézitáskák anyaga, formája, színe, s nem utolsó sorban a díszítettsége, vagy éppen az egyszerűsége. Aki teheti, nézze meg a kiállítást!

Egy hozzászólás “Régi táskák – táskatörténeti kiállítás a 2. sz. klubban” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megtekinthető: november 29-ig 8.00 és 12.00 óra között. Szentes, Nagyörvény u. 53.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.