Ismerős arcok a nagycsaládból – Véradók elismerése

Közreműködött a Jövőnkért AMI haladó tánccsoportja Bagi Ferenc felkészítésében.

November 8-án került sor Szentesen a Megyeháza épületében az 50-től 180 szoros véradók, valamint a kiváló vöröskeresztes önkéntesek köszöntésére és jutalmazására.

Ebből az alkalomból dr. Szekeres Veronika az országos Vérellátó Szolgálat Dél-alföldi régiójának ny. vezető főorvosa visszaemlékezésében felidézte azt a 22 évet, amelyet a szentesi Vérellátó Állomáson töltött. Büszkeséggel tölti el – mondta – felnőtt a feladathoz, hogy átvehette a szegedi regionális Vérellátó Központ vezetését 2002-ben. Büszke az elmúlt 4 évtized eredményeire, amelyeket együtt értek el ez év szeptemberi nyugdíjba vonulásáig a véradásokat szervezőkkel és a véradókkal. Majd elmesélte azt a szívszorító történetet, amikor 1996-ban egy újszülött kislánynak vércserét kellett végrehajtani az életben maradása érdekében. Személyesen ment és vitte a megfelelő vért a beavatkozáshoz, és a kislány meggyógyult. Ez a kislány ma ötödéves orvostanhallgató, és a közelmúltban felvette vele a kapcsolatot. A főorvosnő megköszönte a véradók áldozatkészségét, hiszen ezen a kislányon is ők segítettek. S ez az orvostanhallgató kislány is immár 18 éves kora óta véradó – hallhattuk.

Dr. Szekeres Veronika köszöntője.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntötte a jelenlévőket és hangsúlyozta, aki a vérét, egyben életét adja a másik honpolgár egészségéért, ő a legtöbbet teszi a másik emberért, hiszen segít a betegségből felépülni. Állást foglalt amellett, hogy a továbbiakban is támogatni fogja az önkormányzat a vérellátást biztosító szervezetek munkáját. Dicsérte az általuk végzett munka minőségét, szerteágazó voltát, kiemelve azt a több ezer véradót és leadott egység vért, nem utolsó sorában a véradó alkalmak magas számát, amelyek szavatolják térségünkben a biztonságos vérellátást. Mind az ingyenes teremhasználattal, mint a véradóknak juttatott strandbelépőkkel továbbra is számolhatnak, „mi itt leszünk és segíteni fogunk!” –mondta.

Muzsik Lászlóné elismerése.

Az „Együtt a Véradókért Szentesen” Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Ludányi István felidézte, hogy annak idején dr. Kispál Mihály főorvos úr, dr. Molnár Gyula főorvos úr és a területi szervezet megbízásából személye döntött az alapítvány létrehozásáról. Nagyon sok emberben volt nagyon sok jó szándék. Észrevehették ugyanakkor az elmúlt 30 év alatt, hogy a változó törvények és előírások vihara olykor megtépázta az alapítvány tevékenységét. Mégis ment a dolog és évről-évre tudtak a véradóknak olyan – ha még szerény is – de méltó elismerést adni, amellyel el tudták az áldozatkészségüket ismerni. Felidézte osztálytársa történetét, de ugyanazt érzi át minden alkalommal, amikor a kórház épülete előtt halad el: vajon ma hányan kaptak vért itt, a megyében, az országban? Köszönhetik a véradók nagy családjának. Ma büszkén mondhatjuk, – tette hozzá – hogy 1 millió 20 ezer forintot tudtak 2019-ben kiosztani a jelenlévő 50 és 180 alkalommal karjukat nyújtó véradók között. Ez a cél mások életének megmentését szolgálja, amiért mind a véradóknak, mind a véradást lebonyolító munkatársaknak, de a betegek ágya mellett szolgálatot teljesítő orvosoknak, nővéreknek is köszönetét fejezete ki.

Juhász Tamásné elismerése.

Az ünnepségen 160 fő vett részt, közülük 135 fő részesült jutalomban. 180-szoros váradásért: László Sándor Péter szentesi, 160-szoros véradásért Király József szentesi, 130-szoros véradásért Dunai József, Pászti Ferenc, Vincze Mátyás szentesi és Samu Imre mindszenti, 110-szeres véradásért Horváth János, 100-szoros véradásért Arnót  Zsolt, Bakos István és Dögei Imre kapott elismerést. 90 alkalommal 10, 80-szor 19, 75-ször 15, 70-szer 16, 60-szor 29, 50-szer pedig 36 fő segített a véradásával.

Király József veszi át az elismerő oklevelet.

A vöröskeresztes munka és a véradások szervezése során végzett önkéntes tevékenységéért Elismerő oklevéllel jutalmazták Muzsik Lászlónét, a Vérellátó Osztály vezetőasszisztensét, Juhász Tamásnét, a Vérellátó Osztály asszisztensét, Király József vöröskeresztes aktivistát. A Magyar Vöröskereszt díszoklevelét vehette át Szirbik Imre ny. polgármester és Vajda Józsefné Erzsike néni vöröskeresztes aktivista, szervező.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Szirbik Imre ny. polgármester jutalmazása.
Vajda Józsefné jutalmazása.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.