Vadászképzés, magas fokon – Emlékhét novemberben

Iskolánk az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkezõ vadászokat képzõ intézmény az országban. Itt a hatvanas évek eleje óta folyik vadász-vadtenyésztõ képzés. A kezdetekben csak a felnõttek részére, majd a hetvenes évektõl kezdõdõen a nappali rendszerû ifjúsági képzés is beindult.

vadaszat.jpgAnnak köszönhetõen, hogy ilyen régóta folyik vadász-vadtenyésztõ képzés az iskolában, rendelkezünk a jó szakemberek neveléséhez, a színvonalas képzéshez szükséges feltételekkel. Szakmai oktatóink mind vadgazda mérnökök, illetve vadgazdálkodási szakmérnökök, és néhányan szintén az iskola tanulói voltak. A képzés eredményességérõl, színvonaláról a tanulók által elért eredmények vallanak legjobban. Több évre visszamenõleg – mind csapatban, mind egyénileg – mindig az élen végzünk az Országos Magyar Vadászati Védegylet által szervezett vadászvetélkedõkön.
Az Országos Szakmai Tanulmányi és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen az utóbbi öt évben már szinte hagyomány, hogy csapatban, illetve egyéniben is az élen végeznek a tanulók. Ez az iskolának és a tanulóknak is nagyon hasznos, hiszen így felvételi nélkül sikerül bejutniuk a felsõoktatási intézményekbe. Jelenleg a továbbtanulási arány 50-60% körül mozog, a többi tanulónk pedig sikeresen tud elhelyezkedni a szakmában.
A késõbbi visszajelzésekbõl tudjuk, hogy a vadásztársaságoknál, vadgazdaságoknál elhelyezkedett tanulóink jól megállják helyüket.
Az iskola rendelkezik egy 3000 hektáros különleges rendeltetésû vadászterülettel, amelyet oktatási-kutatási célból kaptunk meg az FVM-tõl. A vadászterületen helyezkedik el az iskola vadászháza, Csongrád városától 4 km-re, a 451-es fõút mellett. A vadász-vadtenyésztõ és a vadgazdálkodási technikus tanulók gyakorlati képzése itt történik. A gyakorlaton többek között a vadtenyésztés, a vadgazdálkodás, az erdõgazdálkodás és a mezõgazdasági ismeretek gyakorlati részét tanulják a leendõ hivatásos vadászok. A preparálás és a motorfûrész kezelés alapjainak az elsajátítása is itt történik. Az iskola preparátumainak egy részét szintén a gyakorlati képzés keretében készítették a tanulók.
A vadászterületünk apróvadas jellegû, melyet egyik oldalról a Tisza határol. Fácán, mezei nyúl és õz található a területen. A vadászháznál foglalkozunk fácán mesterséges nevelésével, intenzív és félvad tenyésztési technológiával nevelik õket a tanulók. Bemutató jelleggel található itt mosómedve, vaddisznó, különbözõ réce- és fácánfajta. A tanulóknak lehetõségük van a vadászterületen vadászatra is, hiszen így tudják legjobban elsajátítani a szakmai fogásokat. A legtöbb tanuló itt ejti el az elsõ fácánját, mezei nyulát, tõkés récéjét, amit a vadászati hagyományoknak megfelelõen avatással „jutalmazunk”.

2005. november 9-15. között iskolánk névadója, Bársony István születése 150 évfordulójára emlékhetet szervezünk; fotó, képzõmûvészeti és szakmai kiállításokkal. Minden érdeklõdõt szeretettel várunk. Nyílt nap 2005. november 14-én, tájékoztató 13 órakor.
Bársony István Mezõgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 6640 Csongrád, Szentesi u. 2/a. tel.: 63/570-820, Internet: www.biszki.sulinet.hu

Vári László
igazgató

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.