Fiatal színvarázslók öröme

Major Anna Edit grafikusművész és Ágoston Adrienn alkotó.

Október 22-én nyílt a Szentes Városi Könyvtárban Ágoston Adrienn amatőr portréfestő, valamint Szentes Város Gondozási Központja Fogyatékkal élők nappali klubja tagjainak alkotásaiból egy rendkívüli kiállítás. A tárlaton megmutatkozó alkotói kifejezésmódok között az „alapkövet” Ágoston Szilvia, az alkotó nővére jelenti, s hogy hogyan? Mindjárt az is kiderül.

A kiállítást Major Anna Edit grafikusművész ajánlotta a közönség figyelmébe a következő gondolatokkal:

– Mindannyian egy kicsit színvarázslók vagyunk, mert szeretjük megmutatni azt, ami a belsőnkben van. Amit csak a vásznon mutatunk meg, vagy éppen azzal az eszközzel, ami a kezünk ügyébe kerül. Belső késztetésünk ősi igényünk a megmutatkozásra, kiindulva egészen a barlangrajzoktól Leonárdón át napjainkig.

Ha nyitott szemmel és lélekkel járunk a világban, rendkívül sok szépséggel találkozunk, melyeket csak csodálni lehet. Isten alkotta csodák. Ám létezik ember alkotta szépség is, ilyenek a műalkotások, amelyekkel az alkotó művész üzen számunkra.

Ágoston Adrienn alkotása.

Ilyen a szentesi gyökerekkel rendelkező Ágoston Adrienn, aki jelenleg családjával Hollandiában él, és élete első kiállításával minket tisztelt meg. Adrienn amatőr portré festőnek vallja magát, és egy kézműves csoportban autodidakta módon kezdett el dolgozni. Tükörkeretre, székre és egyéb használati tárgyakra festett különféle motívumokat. Majd továbblépett a portréfestészet irányába, ami a legnehezebb műfaj a festészetben. Sajátságos témaválasztása és látásmódja által egyedi munkákat készít – mutatta be a szépséges hölgy portrék alkotóját Major Anna Edit grafikusművész.

Ezután a Fogyatékkal élők nappali klubjának szakmai vezetője, Boros Éva a kis csapatukról elmondta, hogy 1996-ban 10 fővel alakultak. 10 évvel később már egy pályázatnak köszönhetően, 20 fős lett a csoport, és az idén újabb 4 fő csatlakozott hozzájuk. Óriási utat tettek meg, melynek része a sport, a mozgás és a képzőművészeti alkotómunka területén nyilvánul meg Ágoston Szilvia önkéntes segítségének köszönhetően, aki 1 évvel ezelőtt egy sajátos önkifejezési módszert kezdett megismertetni a klub fiatal tagjaival. Szilvi művészi lelke, kreativitása rejtett értékeket csalogatott elő a csoportból, fejlesztve ily módon a képességeiket. Mit is jelent az ő életükben az alkotás? Örömet, jó kedvet, bizalmat, elégedettséget, barátságot, izgalmat, sikerélményt. A foglalkozások során Szilvi segítsége Márté Mihály, aki a 4. sz. klub tagja. A műfaj változatos volt, a módszerek nagyszerűek, Szilvinek és Vidovicsné Zsuzsának köszönhetően, aki az esélyegyenlőség mentén nagyon nagy mozgásteret biztosított az életük minden területén. A klub szakmai vezetője köszönetét fejezte ki mindezekért.  

Megnéztük közösen a Vidovics Ferenc által készített kisfilmet, amely visszaadta a csoportban folyó munka hangulatát, láthattuk a közös alkotásokat, megcsillant mindaz a szép és jó, amiről hallottunk, és amelyek a kiállított alkotásokon keresztül megérintettek bennünket.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Márté Mihály munkái.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.