Tiszteletbeli tag lett Szenyéri János – Ünnepség az iparosoknál

Kádasi Zoltán, a Szentes és Vidéke Ipartestület elnöke október 17-én kora este az ipartestület székházában köszöntötte a megjelenteket abból az alkalomból, hogy Szenyéri János (1841-1920) tekerő készítő és muzsikus emlékére egy tablót helyeztek el a múzeumfalon.

A székház szépen felújított nagytermében köszöntőt mondott ebből az alkalomból Juhos János, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke, aki dicsérettel szólt a Szentesen folyó munkáról, és örömmel emlékezett vissza a régebbi közgyűlések hangulatára. Kiemelte, hogy fogyatkozó az iparosság létszáma, pedig most igazán szükség van az összefogásra, hogy eredményeket érhessenek el. Külön üdvözölte az iparosság múltjával összefüggő értékek és hagyományok összegyűjtéséért, közkinccsé tételéért végzett munkáját a szentesi iparosoknak. A jelenben a digitális fejlődés adottságainak kihasználásával is jól sáfárkodjanak, tette hozzá.

-Nehéz időszakokon van túl a szentesi iparosság is, ha visszagondolunk a 2008 utáni évekre – mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester. – A jövő szempontjából meghatározó lesz, hogy a szakmunkásképzés hogyan fog alakulni. A fiatal és középkorú szakmunkásokból sajnos sokan elhagyták az országot, az idősebbek pedig általában már nyugdíjas éveiket töltik. A hiányzó űrt kitölteni épp úgy szükségszerű, mint a piaci igényekhez jobban alkalmazkodni. Azon reményének adott hangot, hogy városunkban is újabb lehetőségek nyílnak meg a szakképzés számára, és tovább tudja a város is segíteni az iparosokat.

Abból az alkalomból, hogy a Szentes és Vidéke Ipartestület tagjai sorába fogadta Szenyéri János hajdani tekerőkészítőt, a család képviseletében Csiszár Endre emléklapot kapott, majd a múzeumfalra felkerült a Szenyéri életutat röviden ábrázoló tabló. Az ünnepségen tekerőn játszott Zöldi Lászlóné Vass Lajos Kiemelt Nívó-díjas, valamint háromszoros KÓTA- díjas tekerős és Balla Tibor többszörös Arany Páva- és Vass Lajos-díjas népzenész. A Zöldág Hagyományőrző Szakkör Hankó Györgyné néptánc pedagógus vezetésével közös táncra hívta az ünneplőket.

Ez alkalomból ketten kaptak elismerést. Az Ipartestületek Országos Szövetsége elismerő oklevelét vehette át média tevékenységéért Kárpáti Lajos, a Szentesi Gyors szerkesztője, valamint Szirbik Imre ny. polgármester a helyi ipartestület tevékenységének támogatásáért, a közel három évtizedes együttműködésért.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.